ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία στη σκιά της τρομοκρατίας

Η Τουρκία στη σκιά της τρομοκρατίας
REUTERS/Osman Orsal

Οι μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη, δέχονται από τις αρχές του έτους κύμα βομβιστικών επιθέσεων.

Πέντε βομβιστικές επιθέσεις στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης και τρεις στην Άγκυρα, τους τελευταίους οκτώ μήνες στέλνουν σαφές μήνυμα ότι καμία περιοχή της Τουρκίας δεν είναι ασφαλής.

Παρά την αυξημένη ετοιμότητα των τουρκικών αρχών μετά από το μπαράζ επιθέσεων από το Ισλαμικό Κράτος και το κουρδικό ΤΑΚ, χθες σημειώθηκε διπλή βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις οι νεκροί ανέρχονται στους 41 εκ των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί οι 36 ενώ οι τραυματίες ανέρχονται στους 147. Οι 23 είναι Τούρκοι νεκροί και οι 13 ξένοι, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις των τουρκικών Αρχών. Ανάμεσα στους νεκρούς και οι τρεις δράστες της επίθεσης αυτοκτονίας.

lista watermark

Η λίστα των νεκρών, όπως την έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

Πριν ένα μήνα περίπου, ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά σκότωσε 12 ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες άλλους στην περιοχή Βεζνετσιλέρ στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Το ΤΑΚ ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης τονίζοντας στην ανακοίνωσή του ότι «η Τουρκία δεν είναι πλέον ασφαλής χώρα».

Το ΤΑΚ ανέλαβε επίσης της ευθύνη για δύο ξεχωριστές βομβιστικές επιθέσεις στην Άγκυρα, τον Απρίλιο, με 29 νεκρούς.

bomb turkey 333

Ένας βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε τρεις ισραηλινούς κι έναν ιρανό, όλοι τουρίστες που επισκέπτονταν την πολυσύχναστη συνοικία Ιστικλάλ, τον περασμένο Μάρτιο. Τον Ιανουάριο, 12 Γερμανοί τουρίστες σκοτώθηκαν όταν βομβιστής αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος στην τουριστική περιοχή του Σουλτάναχμετ, στην Κωνσταντινούπολη.

Η πιο αιματηρή τρομοκρατική επίθεση σε τουρκικό έδαφος σημειώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην Άγκυρα, όταν δυο βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι μέσα σε ειρηνική διαδήλωση κουρδικών και αριστερών οργανώσεων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 103 άνθρωποι. Άλλοι 250 τραυματίστηκαν στην επίθεση που προκάλεσε σοκ στη χώρα. Για αυτή την επίθεση καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη, ωστόσο οι τουρκικές αρχές αναγνώρισαν έναν από τους βομβιστές ως ισλαμιστή μαχητή.

Για την επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, οι τουρκικές αρχές δείχνουν ως υπαίτιους τους μαχητές του ISIS, όμως πολλοί Τούρκοι είναι ανήσυχοι και θυμωμένοι που ο πόλεμος με τους Κούρδους έχει μεταφερθεί από τα σύνορα της χώρας στο έδαφος της Τουρκίας.

Οι πιο αιματηρές επιθέσεις στην Τουρκία

• Η κουρδική ομάδα ΤΑΚ ανακοίνωσε ότι ήταν πίσω από την βομβιστική επίθεση στις 13 Μαρτίου που σκότωσε 35 ανθρώπους σε δρόμο κοντά στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας και το γραφείο του πρωθυπουργού.

• Είκοσι εννιά άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν στρατιωτικό λεωφορεία έγινε στόχος στις 17 Φεβρουαρίου. Μεταξύ των θυμάτων ήταν προσωπικό των κυβερνητικών γραφείων που σχολούσε εκείνη την ώρα. Την ευθύνη ανέλαβε το ΤΑΚ, στρατιωτική οργάνωση του PKK.

• Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους έξω από το σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας τον Οκτώβριο του 2015. Μαχητές του ISIS κατηγορήθηκαν για τη διπλή βομβιστική επίθεση, σε απόσταση αναπνοής από την έδρα των Μυστικών Υπηρεσιών της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ