ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμάκωση των ρατσιστικών επιθέσεων στην Βρετανία μετά το Brexit

Κλιμάκωση των ρατσιστικών επιθέσεων στην Βρετανία μετά το Brexit
Manchester police

Το βρετανικό δημοψήφισμα φαίνεται να έχει φέρει στην επιφάνεια επικίνδυνα εθνικιστικά στοιχεία αφού αναφέρθηκαν πολλαπλά ρατσιστικά περιστατικά κατά μεταναστών αλλά και ξένων πολιτών.

Η αποτροπή της ροής μεταναστών στην Μεγάλη Βρετανία αποτέλεσε την προμετωπίδα της καμπάνιας υπέρ του Brexit και η ρητορική που χρησιμοποιήθηκε νομιμοποίησε την ξενοφοβία, που μέχρι πρότινος υπήρχε στο παρασκήνιο και την έφερε στην επιφάνεια με την μορφή δημόσιων επιθέσεων κατά κοινοτήτων μεταναστών.

Αρκετοί χρήστες των social media κατέθεσαν τις μαρτυρίες τους ενώ δημιουργήθηκε η σελίδα Post Ref Racism (Ρατσισμός μετά το δημοψήφισμα) στο Twitter και στο Facebook ώστε να μπορούν να δημοσιοποιούνται «τα ντοκουμέντα για την άνοδο του ρατσισμού», όπως αναφέρεται από τους δημιουργούς της.

Σε ένα βίντεο καταγράφεται επεισόδιο με νεαρούς να προπηλακίζουν έναν άνδρα μέσα σε βαγόνι τρένου στο Μάντσεστερ, το πρωί της Τρίτης.

«Να απελαθείς, είσαι ηλίθιος», ακούγεται ένας να φωνάζει. «Πήγαινε πίσω στην Αφρική».

Ο άνδρας που δέχεται την επίθεση, ακούγεται να μιλά με αμερικανική προφορά και να αποκαλεί τους επιτιθέμενους «ανίδεους».

Στο περιστατικό μίσους αναφέρθηκε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Μάντσεστερ, Γκάρεθ Πάρκιν, λέγοντας «Πρόκειται για μια αηδιαστική επίδειξη κακομεταχείρισης η οποία δεν έχει καμία θέση στην κοινωνία».

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube, μια ημέρα μετά το δημοψήφισμα, δείχνει έναν άνδρα να βγαίνει από το αυτοκίνητό του στην περιοχή Χάκνεϊ του Λονδίνου και να φωνάζει «γ......νε ξένε, πήγαινε πίσω στη χώρα σου», σε έναν άλλο οδηγό.

Η Πολωνική κοινότητα του Λονδίνου αποτέλεσε στόχο της ξενοφοβίας. Η αστυνομικές αρχές ερευνούν διάφορα «εγκλήματα μίσους με ρατσιστικό κίνητρο» με στόχο τους Πολωνούς της Μεγάλης Βρετανίας.

Οι αρχές βρήκαν φυλλάδια που έγραφαν «όχι άλλα Πολωνικά ζωύφια» στο κέντρο του Λονδίνου. Σε άλλα σημεία της πόλης υπάρχουν συνθήματα γραμμένα με σπρέι που απαιτούν την απέλαση των Πολωνών από την Μεγάλη Βρετανία.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, απαίτησε από τους Μπόρις Τζόνσον και Νάιτζελ Φάρατζ, που πρωτοστάτησαν στην καμπάνια υπέρ του Brexit, να καταδικάσουν την «εξοργιστική βαρβαρότητα» αυτών των πράξεων.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του «δεν θα ανεχθεί την μη ανοχή» καταδικάζοντας τα περιστατικά εκφοβισμού μεταναστών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ