ΚΟΣΜΟΣ

Διάσωση στο παρά πέντε για το Πουέρτο Ρίκο

Διάσωση στο παρά πέντε για το Πουέρτο Ρίκο
REUTERS/Kevin Lamarque

Το «πράσινο φως» πήρε από το αμερικανικό Κογκρέσο το σχέδιο διάσωσης του Πουέρτο Ρίκο, μόλις δύο ημέρες πριν την χρεοκοπία του λόγω υποχρεώσεων αποπληρωμής χρέους, ύψους 2 δις δολαρίων.

Η τροπολογία πέρασε από την Γερουσία, με 68 ψήφους υπέρ έναντι 30 κατά κι έτσι άνοιξε ο δρόμος για μια τακτική αναδιάρθρωση του χρέους του νησιού, ύψους 72 δις δολαρίων. Επιπλέον, η Γερουσία προχώρησε στην κατάρτιση μιας ομοσπονδιακής επιτροπής εποπτείας. Την υπογραφή της τροπολογίας έχει ήδη προαναγγείλει ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.

«Προφανώς, η τροπολογία δεν είναι τέλεια», δήλωσε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Μιτς ΜακΚόνελ, «όμως προσφέρει στο Πουέρτο Ρίκο την ευκαιρία για επιστροφή στην οικονομική σταθερότητα μακροπρόθεσμα και είμαστε σε θέση να αποτρέψουμε μια παρόμοια κρίση στο μέλλον.»

Η δημοσιονομική κρίση του Πουέρτο Ρίκο είναι βαθύτερη από την αδυναμία εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, το οποίο κρίνεται ως μη βιώσιμο: Η οικονομία του είναι σε ύφεση για σειρά ετών και ο πληθυσμός του μεταναστεύει μαζικά στην Αμερική, διαβρώνοντας έτσι την φορολογική βάση της χώρας ενώ απειλείται η παροχή βασικών αγαθών και υπηρεσιών. Πάνω από το ένα τρίτο των εσόδων της χώρας διοχετεύεται στην εξυπηρέτηση του χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ