ΚΟΣΜΟΣ

Προβληματισμένοι οι Ρεπουμπλικανοί με το προφίλ του Τραμπ

Προβληματισμένοι οι Ρεπουμπλικανοί με το προφίλ του Τραμπ
REUTERS / BRIAN SNYDER

Την ώρα που οι Ρεπουμπλικάνοι δεν φαίνεται να ενθουσιάζονται με την ιδέα ότι θα εκπροσωπηθούν στις εκλογές από τον Ντόναλντ Τραμπ, ούτε εκείνος μοιάζει να τους διευκολύνει στην προσπάθειά τους να συμβιβαστούν.

Περίπου τρεις εβδομάδες πριν την Συνάντηση των Ρεπουμπλικάνων στο Κλίβελαντ, όπου το κόμμα θα οριστικοποιήσει πως ο Τραμπ θα είναι ο υποψήφιος Πρόεδρος, εκείνος συνεχίζει τις διαμάχες που προβληματίζουν τους ρεπουμπλικάνους εδώ και μήνες.

Τις δύο προηγούμενες ημέρες, ο Τραμπ εγκατέλειψε δεκαετίες συντηρητικής πολιτικής στο εμπόριο, ξεκίνησε μία μάχη με τους συμμάχους και χρηματοδότες των ρεπουμπλικάνων και έχει συγκρουστεί με τους πρώην ρεπουμπλικάνους αντιπάλους του λέγοντας πως η πολιτική καριέρα τους θα έπρεπε να τελειώσει αφού δεν έχουν δηλώσει δημόσια την υποστήριξή τους.

«Δεν κράτησαν το λόγο τους και κατά την άποψή μου, δε θα έπρεπε να τους επιτραπεί να ξαναβάλουν υποψηφιότητα, καθώς αυτό που έκαναν ήταν ντροπιαστικό», δήλωσε αναφερόμενος στους Jeb Bush, Ted Cruz και John Kasich.

Ως επί το πλείστον, ο Τραμπ εξακολουθεί να προβάλλει τις ιδιαιτερότητές που κάνουν τους Ρεπουμπλικάνους διστακτικούς. Φαίνεται πως πλέον μόνο το 74% των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων θα ψήφιζαν τον Τραμπ αντί της Κλίντον, ποσοστό πολύ χαμηλό συγκριτικά με εκείνο του Μαΐου, που άγγιζε το 82%.

Οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να πιστεύουν πως ο Τραμπ «εξελίσσεται» σε αξιόλογο υποψήφιο, κάτι το οποίο τόνισε και ο Mitch McConnell.

Σε μία συνέντευξή του στο NY1/Time Warner Cable News, ανέφερε πως ελπίζει ότι ο Τραμπ «ξεκινά να αλλάζει και να γίνεται πιο άξιος υποψήφιος».

Παρά την ελπίδα του, όμως, υπογράμμισε την αμφιβολία του λέγοντας πως ο Τραμπ «έχει ξαναδείξει τέτοια σημάδια προόδου, αλλά τελικά επανέρχεται στον παλιό Ντόναλντ, οπότε είναι πολύ νωρίς για να είμαι τελείως αισιόδοξος».

Το κόμμα φοβάται, επίσης, πως η συμμαχία του Τραμπ δεν είναι νικητήρια για το κόμμα. Αυτοί που υποστηρίζουν τον Τραμπ είναι κατά βάση λευκοί, μεγαλύτεροι και αμόρφωτοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ