ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Τι υποστηρίζουν για τον αριθμό αμάχων που σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές

ΗΠΑ: Τι υποστηρίζουν για τον αριθμό αμάχων που σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές
REUTERS / LUCAS JACKSON

Από 64 έως 116 κυμαίνεται ο αριθμός των αμάχων που έχουν χάσει τη ζωή τους από αμερικανικές εναέριες επιδρομές από το 2009 ως το 2015, πέρα από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή από την αμερικανική κυβέρνηση.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχουν σκοτωθεί από 2.372 ως και 2.581 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Οι πληροφορίες αυτές δημοσιεύθηκαν ως μέρος μίας πολιτικής διαφάνειας που υιοθέτησε ο Λευκός Οίκος, με τη λογική ότι οι εναέριες επιδρομές αποτελούν τακτική που προκαλεί μεγάλη δυσαρέσκεια στο λαό.

Παρά τις προθέσεις του Λευκού Οίκου, οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δε συμφωνούν με τους αριθμούς που παρουσίασε η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι οι ανεξέρτητες έρευνες υπολογίζουν τα θύματα ανάμεσα σε 200 και 1.000. «Ενώ οι πληροφορίες του Λευκού Οίκου είναι καλοδεχούμενες, είναι δύσκολο να θεωρήσουμε ορθό τον αριθμό νεκρών που μας παρουσίασαν», είπαν χαρακτηριστικά.

Τα αρχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση δεν ανέφεραν τις περιοχές που έχουν συμπεριληφθεί στην καταμέτρηση θανάτων, αλλά εκτιμάται πως τα νούμερα αφορούν το Πακιστάν, την Υεμένη και διάφορες χώρες της Αφρικής.

Εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου υποστηρίζουν ότι επιθυμούν να συνεχιστεί αυτή η πολιτική της διαφάνειας και από τους επόμενους διοικητές των ενόπλων δυνάμεων. Εχοντας αυτό ακριβώς υπ όψιν, ο Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε ένα διάταγμα την Παρασκευή σύμφωνα με το οποίο οι επόμενες κυβερνήσεις που θα πραγματοποιούν εναέριες επιδρομές θα πρέπει να βεβαιώνονται πως άμαχοι δε θα χάνουν τις ζωές τους.

Το διάταγμα αναφέρει επίσης ότι οι κυβερνήσεις «οφείλουν να διατηρήσουν και να εξελίξουν τακτικές που μειώνουν την πιθανότητα θανάτου και να μαθαίνουν από προηγούμενες επιδρομές έτσι ώστε να αποφεύγουν παρόμοια λάθη στο μέλλον».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ