ΚΟΣΜΟΣ

ΥΠΟΙΚ Αυστρίας: Η Βρετανία θα παραμείνει στην ΕΕ

ΥΠΟΙΚ Αυστρίας: Η Βρετανία θα παραμείνει στην ΕΕ

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς-Γεργκ Σέλινγκ δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα πως αναμένει η Βρετανία να παραμείνει κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά την ψήφο υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Ο αυστριακός ΥΠΟΙΚ σημειώνει ότι η Ένωση οφείλει να αντιδράσει στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, προχωρώντας σε μεταρρυθμίσεις και επιλέγοντας να επικεντρωθεί στα ζητήματα-κλειδιά όπως η ενιαία αγορά, η κλιματική αλλαγή και η ασφάλεια, αφήνοντας στα κράτη-μέλη το καθήκον να διευθετούν άλλα ζητήματα.

"Η Βρετανία θα παραμείνει μέλος της ΕΕ στο μέλλον. Και σε πέντε χρόνια από τώρα, η Ένωση θα αποτελείται ακόμα από 28 κράτη-μέλη", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην συνέντευξή του, ο Σέλινγκ μίλησε για τις επιχειρήσεις αλλά και τις χρηματαγορές, οι οποίες έχουν «σοκάρει» τη Βρετανία μετά το δημοψήφισμα.

Ορισμένες τράπεζες και μεγάλες εταιρείες έχουν αφήσει να γίνει σαφές πως θα μετακινηθούν στην ηπειρωτική Ευρώπη για να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της απρόσκοπτης πρόσβαση τους στην ενιαία αγορά της ΕΕ. Την ίδια ώρα η στερλίνα «σφυροκοπείται» στις αγορές συναλλάγματος, εν μέσω φόβων για οικονομική αβεβαιότητα.

«Όταν βλέπεις μονομιάς όλες αυτές τις εταιρείες που θέλουν να μετακινηθούν στην ΕΕ, είναι μια κλήση αφύπνισης για τη Βρετανία ώστε να μην αποχωρήσει τελικά».

Όσο παρατείνεται η αβεβαιότητα για τη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, τόσο περισσότερη νευρικότητα θα επικρατεί στις αγορές και στους ανθρώπους και άρα τόσο μεγαλύτερη ζημιά θα προκαλείται για την Ευρώπη και για το Λονδίνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ