ΚΟΣΜΟΣ

Ντάλας: Πέντε νεκροί αστυνομικοί - χρονικό ενός προαναγγελθέντος μακελειού

Ντάλας: Πέντε νεκροί αστυνομικοί - χρονικό ενός προαναγγελθέντος μακελειού
REUTERS/Bria Webb

Σε μια συντονισμένη επίθεση που "πάγωσε" την Αμερική, ένοπλοι, σκότωσαν 5 ενστόλους, τραυμάτισαν ακόμη 6 καθώς και έναν πολίτη, κατά τη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης -αμαυρώνοντάς την- κατά της αστυνομικής βίας στο Ντάλας. Μόλις ένα 24ωρο πριν, δύο αφροαμερικανοί -ο ένας στη Μινεσότα, ο άλλος στη Λουιζιάνα- είχαν πέσει νεκροί από πυρά αστυνομικών.

Το χρονικό του μακελειού στο Ντάλας

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωναν στο Ντάλας όταν ελεύθεροι σκοπευτές άρχισαν να πυροβολούν κατά του πλήθους "με ξεκάθαρο στόχο", όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, "αστυνομικούς".

Εκτυλίχθηκαν σκηνές πανικού με τους διαδηλωτές να τρέχουν δεξιά και αριστερά και να προσπαθούν να βρουν καταφύγιο. Όπως είπε αυτόπτης:

Υπήρχαν μαύροι, λευκοί, Λατίνοι, όλος ο κόσμος. Ήταν η διαμαρτυρία μιας μικτής κοινότητας. Οι πυροβολισμοί άρχισαν να έρχονται από το πουθενά. Υπήρχε η εντύπωση ότι έριχναν εναντίον μας. Ήταν το απόλυτο χάος, είναι παρανοϊκό.

Σύμφωνα με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, προς το τέλος των κινητοποιήσεων, δύο άνδρες "άρχισαν να πυροβολούν εναντίον των αστυνομικών από ένα ψηλό σημείο".

Στη συνέχεια, και για αρκετές ώρες, η αστυνομία αντάλλασε πυρά με τους ενόπλους και διαπραγματευόταν με μεμονωμένο σκοπευτή -πριν τελικώς εκείνος αυτοκτονήσει- που είχε ταμπουρωθεί σε ένα γκαράζ . "Έλεγε στους διαπραγματευτές μας ότι το τέλος πλησίαζε και ότι θα σκότωνε και θα τραυμάτιζε και άλλους αστυνομικούς. Υποστήριζε, επίσης, ότι υπάρχουν βόμβες παντού μέσα στο γκαράζ και στο κέντρο της πόλης", είπε ο Αρχηγός της Αστυνομίας.

Τρεις ύποπτοι, ανάμεσά τους και μια γυναίκα, συνελήφθησαν.

Συγκλονιστικό είναι ερασιτεχνικό βίντεο στο οποίο έχει καταγραφεί με κάθε λεπτομέρεια η στιγμή της επίθεσης σε έναν αστυνομικό, με τον ένοπλο να τον αιφνιδιάζει και να τον πυροβολεί εν ψυχρώ.

Τη στιγμή των πυροβολισμών κατέγραψε με την κάμερα του κινητού του ακόμη ένας πολίτης, ο οποίος βρισκόταν μέσα στο κτίριο του κολεγίου El Centro. Ακούγονται οι ήχοι των πυροβολισμών, οι σειρήνες των περιπολικών, αλλά και οι αστυνομικοί που τον προτρέπουν να εγκαταλείψει τον χώρο για την ασφάλειά του, ενώ ο ίδιος, ακούγεται να λέει στους διαδικτυακούς του φίλους να μην ανησυχούν γιατί είναι καλά.

Νωρίτερα, μέσω Twitter η αστυνομία δημοσιοποίησε τη φωτογραφία ενός άνδρα τον οποίο χαρακτήριζε ως ύποπτο για τις επιθέσεις κατά των αστυνομικών.

Όμως οι αστυνομικοί υπέπεσαν σε γκάφα, καθώς όπως αποδείχθηκε, ο συγκεκριμένος άνδρας δεν είχε σχέση με το φονικό περιστατικό. Ο νεαρός Μαρκ Χιουζ ανακρίθηκε από τις αρχές ωστόσο δεν προέκυψαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι όντως είχε κάποια εμπλοκή στις επιθέσεις κατά των αστυνομικών και αφέθηκε ελεύθερος.

Απαγορεύτηκαν οι πτήσεις πάνω από το Ντάλας, ενώ μέτρα πήρε και το Facebook ενεργοποιώντας την εφαρμογή προσωπικής ασφάλειας safety check.

"Σοβαρό πρόβλημα"

Ο πρόεδρος Ομπάμα, ο οποίος βρίσκεται στη Βαρσοβία για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, είπε ότι η Αμερική αντιμετωπίζει "σοβαρό πρόβλημα" που τη ροκανίζει. Δεν πρόκειται για "μεμονωμένα περιστατικά", προσέθεσε. "Είναι σύμπτωμα ευρύτερης πρόκλησης που αντιμετωπίζει η δικαιοσύνη στη χώρα μας", τόνισε και έκανε λόγο για "φυλετικές ανισότητες" και "έλλειψη εμπιστοσύνης (...) μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και πολλών κοινοτήτων".

Το συλλαλητήριο στο Ντάλας ήταν μία από τις πολλές κινητοποιήσεις που διοργανώθηκαν σε όλες τις ΗΠΑ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκτέλεση δύο μαύρων από αστυνομικούς μία ημέρα νωρίτερα.

Με πλακάτ και μπλουζάκια με συνθήματα όπως "Σταματήστε να εκτελείτε μαύρους" και "Ψηλά τα χέρια, μην πυροβολείτε μαύρους", εκατοντάδες διαδηλωτές κάθε ηλικίας και καταγωγής, συγκεντρώθηκαν, επίσης, χθες βράδυ μπροστά από την κατοικία του κυβερνήτη στο Σεν Πολ, πρωτεύουσα της Μινεσότα.

Από τη Νέα Υόρκη έως το Λος Άντζελες χιλιάδες πολίτες πήραν μέρος στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Στο Μανχάταν, πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι κατευθύνθηκαν προς την Τάιμς Σκουέαρ φωνάζοντας συνθήματα όπως "Φτάνει πια" αλλά και "Οι ζωές των μαύρων μετράνε" - σύνθημα αντίστοιχο προς το κίνημα που καταγγέλλει την αστυνομική βία κατά των Αφροαμερικανών.

Έρευνα για τον φόνο Αφροαμερικανού στη Λουιζιάνα

Επίσημη έρευνα θα ξεκινήσουν οι ομοσπονδιακές Aρχές των ΗΠΑ μετά τη δολοφονία ενός Αφροαμερικανού πλανόδιου πωλητή, κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από δύο αστυνομικούς στη Λουιζιάνα.

Το νέο περιστατικό αστυνομικής βίας, έχει καταγραφεί και σε βίντεο που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο και δείχνει δύο λευκούς αστυνομικούς, στελέχη του τμήματος του Μπατόν Ρουζ, της πρωτεύουσας της Λουιζιάνας, να προσπαθούν να συλλάβουν το θύμα στον χώρο στάθμευσης ενός εμπορικού κέντρου. Σύμφωνα με αυτό το βίντεο όπου δεν καταγράφεται όλη η ακολουθία των γεγονότων, ο άνδρας μοιάζει να αντιστέκεται στους αστυνομικούς, που τον διατάσσουν να πέσει στο έδαφος. Ένας εξ αυτών τον ρίχνει με τη βία κάτω, ενώ ο συνάδελφός του τον βοηθάει καθώς επιχειρεί να τον ακινητοποιήσει. «Είναι οπλισμένος!» ακούγεται κάποιος να φωνάζει. Οι δύο αστυνομικοί βγάζουν τα όπλα τους και ακούγονται πολλοί πυροβολισμοί.

Η αστυνομία του Μπατόν Ρουζ αναγνώρισε το θύμα ως τον Άλτον Στέρλινγκ, ηλικίας 37 ετών. Πωλούσε CD στον χώρο στάθμευσης ενός καταστήματος. Το περιστατικό σημειώθηκε την Τρίτη και η αστυνομία επενέβη έπειτα από ένα ανώνυμο τηλεφώνημα όπου ένας άγνωστος υποστήριζε ότι τον απειλούσε άνδρας με πιστόλι, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου των δυνάμεων επιβολής του νόμου.

Κατακραυγή για τον φόνο αφροαμερικανού και στη Μινεσότα

Σοκ έχει προκαλέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και το δεύτερο περιστατικό φονικής βίας από αστυνομικούς με θύμα αφροαμερικανό, στη Μινεσότα, όπου ό, τι συνέβη κατεγράφη live από τη σύντροφο του θύματος. Συγκεκριμένα, μέσω live streaming στο facebook διακρίνεται ο αστυνομικός να πυροβολεί εν ψυχρώ τον 32χρονο σύντροφό της μέσα στο αυτοκίνητό τους.

Έπειτα από έρευνες εντοπίστηκε ο αστυνομικός που πυροβόλησε θανάσιμα τον νεαρό αφροαμερικανό και έχει ήδη τεθεί εκτός υπηρεσίας, όπως και ο συνάδελφός του που ενεπλάκη στο επεισόδιο.

Πάντως ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Μινεσότας, Μαρκ Ντέιτον δήλωσε πως δεν πιστεύει πως ο Αφροαμερικανός που σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά χθες κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου της τροχαίας θα είχε την ίδια μεταχείριση αν ήταν λευκός. «Θα συνέβαινε αυτό αν ο οδηγός και οι επιβαίνοντες στο όχημα ήταν λευκοί; Δεν πιστεύω», δήλωσε ο Ντέιτον στους δημοσιογράφους. «Αυτό το είδος του ρατσισμού υφίσταται και είναι καθήκον όλων μας να δεσμευτούμε και να διασφαλίσουμε πως δεν συνεχίσει να υπάρχει», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Η στιγμή της επίθεσης στο Ντάλας

Ντάλας: Απαγόρευση πτήσεων - To Facebook ενεργοποίησε το "safety check"

Ντάλας: Ελεύθεροι σκοπευτές πυροβόλησαν αστυνομικούς

ΗΠΑ: Κατέγραψε live το φόνο του συντρόφου της από αστυνομικό (vid)

Κυβερνήτης Μινεσότα: Το θύμα εάν ήταν λευκός θα είχε άλλη μεταχείριση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ