ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσκόπηση: Ανεβαίνει η Μέρκελ, πέφτουν οι λαϊκιστές μετά το Brexit

Δημοσκόπηση: Ανεβαίνει η Μέρκελ, πέφτουν οι λαϊκιστές μετά το Brexit
REUTERS

Στα υψηλότερα ποσοστά δημοτικότητας βρίσκεται η Άγκελα Μέρκελ από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μετά το βρετανικό δημοψήφισμα για το τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Την ίδια στιγμή η Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD), το κόμμα που υποστηρίζει την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε, εμφανίζεται αποδυναμωμένη.

Συγκεκριμένα στη δημοσκόπηση το CDU συγκεντρώνει ποσοστό 34%, 2% παραπάνω σε σχέση με ένα μήνα πριν.

Ο κυβερνητικός εταίρος της, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), ενισχύεται επίσης ελαφρά και θα λάμβανε 22%, 1% παραπάνω σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Ιουνίου.
Όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης διατηρούν τα ποσοστά τους: oι Πράσινοι (Die Grunen) 13%, η Αριστερά (Die Linke) 10% και το Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP), το οποίο τώρα βρίσκεται εκτός Κοινοβουλίου, 6%. Εξαίρεση αποτελεί το Κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο χάνει 3% και θα λάμβανε 12 % και είναι πιθανόν αυτό το ευρωσκεπτικιστικό, δεξιό λαϊκιστικό κόμμα να συνεχίσει να χάνει σε επιρροή λόγω του Brexit.

Tην ίδια στιγμή η μεγάλη πλειοψηφία, το 79%, είναι πεπεισμένη ότι χάρη στην ΕΕ τα «πάει καλά οικονομικά», ποσοστό κατά 11% αυξημένο σε σχέση με αντίστοιχη δημοσκόπηση τον περασμένο μήνα.

Επίσης, το 74%, πιστεύουν ότι ζουν καλύτερα λόγω της ΕΕ, ποσοστό αυξημένο κατά 4% σε σχέση με πριν από έναν μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ