ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Κοινή γραμμή για Ρωσία και Brexit

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Κοινή γραμμή για Ρωσία και Brexit
Agencja Gazeta/Slawomir Kaminski /via REUTERS

Επισήμως, η σύνοδος του ΝΑΤΟ συγκλήθηκε στην πολωνική πρωτεύουσα για την κατάρτιση σχεδίου δράσης απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα – χωρίς, ωστόσο, να κοπεί ο δίαυλος επικοινωνίας με το Κρεμλίνο, όπως τόνισε ο γ.γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Ανεπισήμως, ωστόσο, αυτό που κυριάρχησε στα πηγαδάκια των ηγετών ήταν η έντονη ανησυχία για όσα δυσοίωνα μπορεί να σημάνει η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στήριξη προς Αφγανιστάν και χώρες της Βαλτικής

Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ - παρά τη δυσφορία πολλών χωρών για την πολύχρονη εμπλοκή τους στο Αφγανιστάν - δεσμεύτηκαν για την παράταση της νατοϊκής αποστολής (που αριθμεί 13.000 μέλη) στη χώρα έως το 2017 και την οικονομική ενίσχυση των αφγανικών ενόπλων δυνάμεων κατά ένα δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως για την επόμενη τριετία.

«Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε την αποστολή μας (εκπαίδευση και παροχή συμβουλών στις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις) και πέραν του 2016. Είμαστε έτοιμοι να μείνουμε...», τόνισε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

2016 07 09T101628Z 1621267076 LR1EC790SJ5P3 RTRMADP 3 NATO SUMMIT

Agencja Gazeta/Adam Stepien/via REUTERS

Επιπλέον, οι ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν στην ανάπτυξη πολυεθνικών δυνάμεων στα κράτη στις χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) και την Πολωνία, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση την ετοιμότητα τους απέναντι σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια της Ρωσίας.

Πρόκειται για τέσσερα πολυεθνικά τάγματα, τα οποία θα τελούν υπό τη διοίκηση Ηνωμένων Πολιτειών, Καναδά, Γερμανίας και Βρετανίας.

Ο κ. Σόλτεμπεργκ υπερθεμάτισε στο ότι "μία επίθεση κατά ενός συμμάχου θα εκληφθεί επίθεση κατά της Συμμαχίας στο σύνολό της". Τόνισε πως παρόλα αυτά, δεν επιδιώκεται η διακοπή επικοινωνίας με το Κρεμλίνο, επιμένοντας πως "η Ρωσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να απομονωθεί".

Σύνοδος στη σκιά του Brexit

Η πρόσφατη απόφαση των Βρετανών για έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση μονοπώλησε τους διαλόγους μεταξύ ηγετών στους διαδρόμους της Συνόδου.

Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος προκάλεσε ανασφάλεια όχι μόνο στη Γηραιά Ήπειρο αλλά και τη Βορειοατλαντική συμμαχία.
«Δε θα ήταν υπερβολή να πως πως αυτό ήταν το μόνο θέμα συζήτησης κατά τη συνάντησή μου με τους ομολόγους μου στο δείπνο εργασίας της Παρασκευής», παραδέχτηκε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ (Philip Hammond).

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός αξιοποίησε κάθε ευκαιρία για να διαβεβαιώσει τους συμμάχους πως η Βρετανία δε θα εγκλωβιστεί στην εσωστρέφεια που ενδεχομένως προκαλέσει η έξοδος της χώρας του από την Ε.Ε και πως θα παραμείνει πλήρως αφοσιωμένη στις ευθύνες της στρατιωτικής αμυντικής συμμαχίας.

2016 07 09T122533Z 1947268045 LR1EC790YI8R1 RTRMADP 3 NATO SUMMIT

REUTERS/Kacper Pempel

Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, πράγματι «οι Βρετανοί» – οι οποίοι έχουν τον υψηλότερο αμυντικό προϋπολογισμό της Ευρώπης – «έμοιαζαν να προσπαθούν υπερβολικά να ‘’αποζημιώσουν’’ τους συμμάχους για το Brexit, παρέχοντας ακόμη περισσότερες δεσμεύσεις για το ρόλο τους στις νατοϊκές αποστολές».

Από την πλευρά του, ο αμερικανός πρόεδρος θέλησε να διαβεβαιώσει την πιο στενή σύμμαχο της Ουάσινγκτον στην Ευρώπη πως το Brexit δε θα γίνει αιτία απομόνωσης ή τιμωρίας της Βρετανίας.

Συμφωνούν πως... διαφωνούν

Στο περιθώριο της συνόδου, έγινε μία προσπάθεια αναθέρμανσης των τουρκογερμανικών σχέσεων, που είχαν διαταραχθεί σοβαρά, μετά το ψήφισμα του γερμανικού κοινοβουλίου που αναγνώριζε τη σφαγή των Αρμενίων ως «γενοκτονία».

Παρότι το τετ –α –τετ της Άγκελα Μέρκελ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε σε «εποικοδομητικό πνεύμα» όπως αναφέρουν πηγές από τις δύο πλευρές, οι δύο στρατηγικοί εταίροι δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.

2016 07 08T181158Z 1322097536 LR1EC781EJOJ0 RTRMADP 3 NATO SUMMIT

REUTERS/Kacper Pempel

Επρόκειτο για την πρώτη κατ’ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών από τη στιγμή έγκρισης του επίμαχου ψηφίσματος, στις 2 Ιουνίου, που ώθησε την Άγκυρα σε σειρά διπλωματικών κινήσεων κατά της Γερμανίας - όπως ανάκληση του πρέσβη της και απαγόρευση της πρόσβασης στην αεροπορική βάση του Ιντσίρλικ σε γερμανούς βουλευτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ