ΚΟΣΜΟΣ

Τραγικός ο απολογισμός από τις πλημμύρες στην Κίνα

Τραγικός ο απολογισμός από τις πλημμύρες στην Κίνα
REUTERS/ CHINA STRINGER NETWORK

Τουλάχιστον 160 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που πλήττουν τις τελευταίες μέρες την Κίνα και τις πλημμύρες που έχουν προκαλέσει. Κτίρια κατέρρευσαν εγκλωβίζοντας ανθρώπους, ενώ η στάθμη των ποταμών και την λιμνών έχει ανέβει επικίνδυνα, αναγκάζοντας σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπους να μετακινηθούν σε ασφαλέστερες περιοχές.

Στο μεταξύ, σοβαρές καταστροφές άφησε πίσω του ο τυφώνας Νεπαρτακ που έπληξε την ανατολική επαρχία Fijian στην Κίνα το Σάββατο, αναγκάζοντας σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Μέχρι στιγμής οι αρχές δεν έχουν αναφέρει αν υπάρχουν νεκροί ή τραυματίες από τον τυφώνα.

Τουλάχιστον 420.000 άνθρωποι σε 4 πόλεις, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Fuzhoo εγκατέλειψαν εσπευσμένα τα σπίτια τους εξαιτίας του τυφώνα, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων. Πάνω από 300 τρένα υψηλής ταχύτητας, περίπου 400 πτήσεις και σχεδόν 5.000 δρομολόγια λεωφορείων ακυρώθηκαν.

Ο τυφώνας συνοδεύτηκε από ισχυρούς ανέμους και σφοδρές βροχοπτώσεις. Στην πόλη Putian μέσα σε 4 ώρες έπεσαν πάνω από 10 ίντσες βροχής, προκαλώντας πλημμύρες και καταστροφές σε τουλάχιστον 23.000 σπίτια.
Ο τυφώνας βαθμολογήθηκε με τον ύψιστο βαθμό επικινδυνότητας, ωστόσο αποδυναμώθηκε αφού πέρασε πρώτα από την Ταιβάν, προτού χτυπήσει την Κίνα.

Σημειώνεται ότι στην Ταιβάν, ο τυφώνας προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 3 ανθρώπων και τον τραυματισμό άνω των 300.

Οι τυφώνες είναι συχνό φαινόμενο αυτή την περίοδο του χρόνου στην Κίνα και η κυβέρνηση παίρνει προληπτικά μέτρα, προχωρώντας σε εκκενώσεις περιοχών για να περιορίσουν τις απώλειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ