ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις - Η Μέι μόνη στον δρόμο προς την πρωθυπουργία

Βρετανία: Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις - Η Μέι μόνη στον δρόμο προς την πρωθυπουργία
REUTERS/Neil Hall

24 ώρες έμειναν για την τυπική παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον από τη θέση του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, μετά την απόφαση των Βρετανών για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πρωί της Τετάρτης ο Ντέιβιντ Κάμερον θα περάσει, για τελευταία φορά, το κατώφλι του Μπάκιγχαμ ως πρωθυπουργός για να υποβάλει την παραίτησή του στην Βασίλισσα Ελισάβετ.

Ο πρώην ηγέτης των Συντηρητικών διευκολύνει με αυτό τον τρόπο τις διαδικασίες τόσο εντός του κόμματός του όσο και στη χώρα του αποχωρώντας από την Downing Street νωρίτερα από τον Σεπτέμβρη, όπως αρχικά είχε ανακοινώσει μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ο Κάμερον διευκρίνισε ότι αναμένει να προεδρεύσει για τελευταία φορά του υπουργικού του συμβουλίου σήμερα και στη συνέχεια θα απαντήσει σε ερωτήσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Κατόπιν αυτού αναμένω ότι θα πάω στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ και θα υποβάλω την παραίτησή μου», είπε ο Κάμερον μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από το γραφείο του.

cameron

Επομένως θα έχουμε μια νέα πρωθυπουργό στο κτίριο πίσω μου το απόγευμα της Τετάρτης

Πηγή: reuters

«Πάμε για την καλύτερη συμφωνία με την ΕΕ»

Εμφανώς ικανοποιημένη και χαρούμενη εμφανίστηκε η μελλοντική πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέσα Μέι στις πρώτες της δηλώσεις μετά την ανακοίνωση του Ντέιβιντ Κάμερον ότι την Τετάρτη θα υποβάλει την παραίτησή του.

Παράλληλα έθεσε τους στόχους της για την επόμενη μέρα της Μεγάλης Βρετανίας.

Όπως είπε η ίδια μιλώντας σε δημοσιογράφους, στόχος της είναι να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την καλύτερη συμφωνία και να διαμορφώσει τον νέο ρόλο της Βρετανίας μέσα στην ΕΕ. Επίσης υπογράμμισε την ανάγκη να μείνει ενωμένη η χώρα και τόνισε: «Πρέπει να δώσουμε στους πολίτες της Βρετανίας τον έλεγχο της ζωής τους».

teresa 2

Πηγή: REUTERS/Neil Hall

«Μαζί θα χτίσουμε μία καλύτερη Βρετανία. Πρέπει να κρατήσουμε ενωμένη τη χώρα. Είναι τιμή μου αυτή η θέση» είπε η Τερέσα Μέι και ευχαρίστησε τον απερχόμενο πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον.

«Το Brexit σημαίνει Brexit»

Η Τερέσα Μέι επανέλαβε για άλλη μία φορά ότι «το Brexit σημαίνει Brexit» κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο την πόρτα σε όσους επιθυμούν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για να ανατραπεί η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το Brexit σημαίνει Brexit και θα το κάνουμε να επιτύχει» ανέφερε η μελλοντική πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας.

Τερέσα Μέι: Η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Βρετανίας

Η Τερέσα Μέι θα γίνει η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας καθώς η Αντρέα Λίντσομ, ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την διεκδίκηση της ηγεσίας του Κόμματος και της πρωθυπουργίας.

Αναγνωρίζοντας πως η Μέι έχει συγκεντρώσει περισσότερη υποστήριξη από την ίδια, η Αντρέα Λίντσομ δήλωσε πως την υποστηρίζει.

«Βρίσκεται στην ιδανική θέση για να θέσει σε εφαρμογή το Brexit με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τους Βρετανούς και υποσχέθηκε ότι θα το κάνει» είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ