ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Έκκληση να αποφευχθεί η κλιμάκωση στη Νότια Σινική Θάλασσα

ΟΗΕ: Έκκληση να αποφευχθεί η κλιμάκωση στη Νότια Σινική Θάλασσα
Φιλιππινέζοι πετούν λουλούδια στην θάλασσα, φωνάζοντας συνθήματα κατά της Κίνας, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που στην πρωτεύουσα Μανίλα, την Τρίτη 12 Ιουλίου 2016 REUTERS/Romeo Ranoco TPX IMAGES OF THE DAY

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν (Ban Ki-moon) απηύθυνε σήμερα έκκληση σε όλα τα μέρη να διευθετούν τις όποιες διενέξεις στη Νότια Σινική Θάλασσα «με ειρηνικό και φιλικό τρόπο, μέσω διαλόγου και συμφώνως προς το διεθνές δίκαιο».

Το παραπάνω δήλωσε ο εκπρόσωπός του ανώτατου αξιωματούχου Στεφάν Ντουζαρίτς (Stéphane Dujarric), στον απόηχο της απόφασης του διαιτητικού δικαστηρίου της Χάγης, βάσει της οποίας η Κίνα δεν έχει ιστορικά δικαιώματα απέναντι στις Φιλιππίνες στα ύδατα της Νότιας Σινικής Θάλασσας.

Μιλώντας σε εκπροσώπους του τύπου, ο Ντουζαρίτς υπογράμμισε ότι «παραμένει σημαντικό να αποφεύγονται ενέργειες οι οποίες προκαλούν ή κλιμακώνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ (Josh Earnest) δήλωσε ότι η απόφαση της Χάγης πρέπει να θεωρηθεί ως οριστική και δεσμευτική, και πάντως όχι ως ένας λόγος να κλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή.

«Καλούμε όλα τα μέρη να μη χρησιμοποιήσουν (την απόφαση) ως ευκαιρία να εμπλακούν σε προκλητικές ενέργειες ή ενέργειες που θα κλιμακώσουν την ένταση», ανέφερε ο Έρνεστ, μιλώντας σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους.

Η Κίνα διεμήνυσε ότι θα αγνοήσει την απόφαση και ότι οι ένοπλες δυνάμεις της θα προστατεύσουν την εθνική της κυριαρχία και την ακεραιότητα των χωρικών της υδάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ