ΚΟΣΜΟΣ

Πανικός στη Νίκαια της Γαλλίας – Φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος

Πανικός στη Νίκαια της Γαλλίας – Φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος
REUTERS/Eric Gaillard

Μακελειό στη Νίκαια της Γαλλίας με πάνω από 100 νεκρούς και τραυματίες, όταν φορτηγό έπεσε πάνω σε συγκεντρωμένο πλήθος που παρακολουθούσε πυροτεχνήματα με αφορμή την εθνική εορτή της Ημέρας της Βαστίλης. Δεν χωράει αμφιβολία ότι πρόκειται για μια ενέργεια «τρομοκρατικού χαρακτήρα» δήλωσε στο διάγγελμά του ο Φρανσουά Ολάντ.

Από τις πρώτες στιγμές, οι τοπικές αρχές έκαναν λόγο για δεκάδες νεκρούς και τραυματίες. Σύμφωνα με επίσημες πηγές τουλάχιστον 80 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 15 που νοσηλεύονται σε «εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση», όπως δήλωσε ο βουλευτής των Ρεπουμπλικανών στην περιοχή, πρώην αντιδήμαρχος Νίκαιας και τομεάρχης ασφάλειας του UMP επί προεδρίας Σαρκοζί Ερίκ Σιοτί (Éric Ciotti).

Πολλοί φοβούνται ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, καθώς οι πρώτες αναφορές μιλούσαν για τριάντα νεκρούς.

Χάος στην Κυανή Ακτή

Οι σκηνές που μεταδίδονται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής δείχνουν να επικρατεί πανικός και τρόμος στο σκοτάδι άλλης μια αιματηρής νύχτας για τη Γαλλία. Τα φώτα από τους εορτασμούς αναμειγνύονται με τα φώτα των ασθενοφόρων που κινούνται στους δρόμους της Νίκαιας. Με το πέρασμα της ώρας και τη δημοσίευση των πρώτων φωτογραφιών και βίντεο έγινε αντιληπτό το μέγεθος της τραγωδίας.

H στιγμή που το φορτηγό πέφτει στο πλήθος

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πλημμυρίσει από σκληρές εικόνες με τα θύματα που παρέσυρε στο πέρασμά του το φορτηγό, το οποίο επιτάχυνε και διέσχισε απόσταση δύο χιλιομέτρων πάνω στους εκατοντάδες συγκεντρωμένους, που ακούγοντας τους πυροβολισμούς των αστυνομικών νόμισαν ότι άκουγαν τα πυροτεχνήματα.

Προσοχή πολύ σκληρές εικόνες

Φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα

Οι αρχές αντιμετώπισαν αρχικά το περιστατικό ως επίθεση, περιμένοντας να βρουν περισσότερα στοιχεία που να καθορίζουν επακριβώς τη φύση του. Ο αντινομάρχης της Αλπ–Μαριτίμ (Alpes-Maritimes) Σεμπαστιάν Ουμπέρ (Sébastien Humbert) αναφέρθηκε στο περιστατικό με τα λόγια «μεγάλη εγκληματική επίθεση».

Όσο περνούσαν οι ώρες και γίνονταν γνωστές οι λεπτομέρεις, έμοιαζε πιθανό το χτύπημα να ήταν τρομοκρατικό, χωρίς ωστόσο να διατυπώνεται επισήμως κάτι τέτοιο μέχρι το διάγγελμα του Γάλλου προέδρου. Γύρω στις 02:00 τοπική ώρα, ο εισαγγελέας της πόλης ανακοίνωσε ότι οι έρευνες περνούν στη δικαιοδοσία της αντιτρομοκρατικής., σαφής ένδειξη για το πού κινούνταν πλέον οι αρχές με τα στοιχεία που συνέλεγαν.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης από τον ISIS ή κάποια άλλη τρομοκρατική οργάνωση τζιχαντιστών, όπως η Αλ Κάιντα (Al Qaeda) που τους τελευταίους μήνες διεκδικεί να επανέλθει στο προσκήνιο. Στο διαδίκτυο ομάδες φανατικών ήδη πανηγυρίζουν.

Από τα πρώτα πράγματα που έγιναν γνωστά ήταν πως ο οδηγός του οχήματος έπεσε νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας, η οποία για όλο το επόμενο διάστημα απέκλεισε περιμετρικά την περιοχή. Το τηλεοπτικό δίκτυο BMF μετέεδωσε ότι υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα στους αστυνομικούς και τον δράστη, εκδοχή που δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται επισήμως.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στο λευκό φορτηγό, το παρμπρίζ οποίου είναι διάτρητο από σφαίρες, έχουν βρεθεί χειροβομβίδες και βαρύς οπλισμός. Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε αργότερα ο δήμαρχος της Νίκαιας Κριστιάν Εστροζί (Christian Estrosi).

«Δεν μπορώ να πω περισσότερα πέραν αυτού, είναι ευθύνη του νομάρχη και του εισαγγελέα», είπε στους δημοσιογράφους.

Επιπλέον, βρέθηκαν έγγραφα ταυτότητας με το όνομα ενός Γαλλοτυνήσιου. «Η ταυτοποίηση του οδηγού του φορτηγού βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη», διευκρίνισε πηγή της αστυνομίας περί τις 03:30 τοπική ώρα. Όπως αναφέρει στο σχετικό του τηλεγράφημα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στα έγγραφα κατονομάζεται άνδρας 31 ετών, κάτοικος Νίκαιας.

Από τα πρώτα λεπτά –όταν και έγινε αντιληπτό τι είχε συμβεί– ο δήμαρχος Εστροζί απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Αργότερα θα έγραφε ότι «αυτή είναι η χειρότερη τραγωδία στην ιστορία της Νίκαιας».

Η επίθεση με το φορτηγό συνέβη στο τέλος των εορταστικών εκδηλώσεων, στην τουριστικά δημοφιλή περιοχή της παραλιακής λεωφόρου Προμενάντ Ντεζ Ανγκλέ (Promenade des Anglais).

Εσπευσμένη επιστροφή Ολάντ στο Παρίσι

Ο Φρανσουά Ολάντ (François Hollande) διέκοψε την επίσκεψή του στην Αβινιόν (Avignon) και έσπευσε στην πρωτεύουσα για να συντονίσει το επιχειρησιακό κέντρο που έχει εκτάτως στηθεί στην έδρα του υπουργείου Εσωτερικών στο Place Beauvau.

Στο τηλεοπτικό του διάγγελμά τέσσερις ώρες μετά το χτύπημα, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 77 άνθρωποι, ανάμεσά τους «πολλά παιδιά», τονίζοντας πως δεν χωράει αμφιβολία ότι επρόκειτο για μια ενέργεια «τρομοκρατικού χαρακτήρα». Συμπλήρωσε ότι τουλάχιστον είκοσι από τους δεκάδες τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και καταδίκασε την «τερατώδη», όπως είπε, επίθεση.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα εντός των δυνάμεών μας για να πολεμήσουμε την μάστιγα της τρομοκρατίας», είπε και ανακοίνωσε πως αποφάσισε –κατόπιν των διαβουλεύσεων που είχε με τον πρωθυπουργό του Μανουέλ Βαλς (Manuel Vals), τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ (Bernard Cazeneuve) και τον υπουργό Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν (Jean-Yves Le Drian)– οι επιπλέον 10.000 άνδρες του στρατού που έχουν κινητοποιηθεί και αναπτυχθεί στο εσωτερικό της χώρας να παραμείνουν στις γαλλικές πόλεις.

Αποφάσισα ότι η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η οποία θα τερματιζόταν την 26η Ιουλίου, θα παραταθεί κατά τρεις μήνες. Το σχέδιο νόμου θα υποβληθεί στο κοινοβούλιο ως την επόμενη εβδομάδα.

Μερικές ώρες νωρίτερα ο Ολάντ είχε αναφέρει ότι είχε διαβεβαιώσει πως πρόθεσή του ήταν να μην παραταθεί πέραν της 26ης Ιουλίου η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Αυτό είχε επιβληθεί πέρυσι τον Νοέμβριο μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι και επεκτάθηκε άλλες δύο φορές (τον Φεβρουάριο για τρεις μήνες και τον Μάιο για δύο).

«Δεν μπορούμε να επεκτείνουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης επ' άπειρον, δεν θα είχε νόημα. Αυτό θα σήμαινε ότι δεν είμαστε πια μια δημοκρατία όπου εφαρμόζεται το κράτος δικαίου σε όλες τις περιστάσεις», είχε δηλώσει στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου για την εθνική επέτειο της χώρας.

Όπως τον περασμένο Νοέμβριο έτσι και σήμερα, ο Ολάντ εμφανίστηκε (προεκλογικά) έτοιμος να αναλάβει μεγαλύτερη στρατιωτική δράση στη Μέση Ανατολή. «Θα εντείνουμε κι άλλο τη δράση μας στο Ιράκ και στη Συρία», είπε και διαμήνυσε ότι «θα συνεχίσουμε να πλήττουμε αυτούς που μας επιτέθηκαν στο έδαφός μας».

Κάλεσε τους Γάλλους να επιδεικνύουν τη «μέγιστη επαγρύπνηση», καθώς «ολόκληρη η Γαλλία» είναι αντιμέτωπη με την τρομοκρατική απειλή, παρά τα «πολλά μέτρα» που έχουν ήδη ληφθεί.

Ο Φρανσουά Ολάντ θα μεταβεί εντός της ημέρας στη Νίκαια, προκειμένου να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους πολίτες της και στις αρχές της πόλης, που βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη καταστροφή της σύγχρονης ιστορίας της.

Διεθνείς αντιδράσεις

Τα μηνύματα συμπαράστασης προς το γαλλικό λαό κατακλύζουν τις αίθουσες σύνταξης και τα social media. Αντίστοιχες είναι οι αντιδράσεις των επισήμων.

Ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ (Downing Street) δήλωσε ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός ενημερώνεται διαρκώς για τα όσα διαδραματίζονται στη Νίκαια.

«Είμαστε ανήσυχοι και σοκαρισμένοι από τις εικόνες εκεί. Οι σκέψεις μας βρίσκονται σε όλους εκείνους που επλήγησαν από αυτό το φρικτό συμβάν το οποίο σημειώθηκε σε μια ημέρα εθνικής εορτής. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε οποιονδήποτε Βρετανό υπήκοο και να υποστηρίξουμε τους Γάλλους εταίρους μας», ανέφερε το γραφείο της Τερίσα Μέι (Theresa May), σε μία συγκυρία όπου οι αναταράξεις του Brexit φαίνεται πως έχουν πληγώσει τις γαλλοβρετανικές σχέσεις.

Την ίδια στιγμή, το Φόρειν Όφις (Foreign Office) –στην πρώτη του μέρα υπό τον Μπόρις Τζόνσον (Boris Johnson)– εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία, καλώντας τους Βρετανούς που βρίσκονται στη Νίκαια να ακολουθήσουν τις οδηγίες των γαλλικών αρχών.

Από τους πρώτους ηγέτες που εξέδωσαν ανακοίνωση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι «στεκόμαστε αλληλέγγυοι στη Γαλλία, την παλαιότερη σύμμαχό μας. Εκ μέρους του αμερικανικού λαού, καταδικάζω με τον σθεναρότερο τρόπο την κατά τα φαινόμενα φρικτή τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια, όπου οποία σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν δεκάδες αθώων πολιτών»

Η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να συνδράμει με οποιαδήποτε βοήθεια στις έρευνες της γαλλικής διοίκησης.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι (John Kerry) δήλωσε ότι η πρεσβεία στο Παρίσι καταβάλλει κάθε προσπάθεια να μεριμνήσει για την ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών. Το αμερικανικό προξενείο στη Μασσαλία προέτρεψε τους Αμερικανούς που βρίσκονται στη Νίκαια «να επικοινωνήσουν με φίλους και συγγενείς απευθείας ώστε να τους ενημερώσουν για την κατάστασή τους».

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump) έγραψε στο Twitter ότι αναβάλει τη συνέντευξη τύπου που επρόκειτο να δώσει σήμερα για την επιλογή του υποψήφιου αντιπρόεδρου μετά τη «φρικτή επίθεση» στη Γαλλία, ενώ εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων, γράφοντας «είμαστε μαζί σας κάθε μέρα».

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ έσπευσε να εκμεταλλευτεί πολιτικά το γεγονός, διερωτώμενος «πότε θα μάθουμε; Γίνεται ολοένα και χειρότερο».

Στο πνεύμα του Ολάντ κινήθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (Jean-Claude Juncker), γράφοντας στο Twitter: «Θα πολεμήσουμε την τρομοκρατία εντός και εκτός της ΕΕ, θα δείξουμε αποφασιστικότητά αλλά και ενότητα».

Η Ευρώπη στέκει ενωμένη στο πλευρό του γαλλικού λαού και της γαλλικής κυβέρνησης στον αγώνα εναντίον της βίας και του μίσους, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ (Donald Tusk), ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρεντέρ έκανε λόγο για «βάρβαρη επίθεση».

Οι δύο αξιωματούχοι έκαναν τις δηλώσεις αυτές στο περιθώριο της 11ης Ευρωασιατικής συνόδου (ASEM), που διεξάγεται σήμερα και αύριο στην πρωτεύουσα της Μογγολίας Ουλάν Μπατόρ (Ulaanbaatar). Τα τραγικά νέα από την Ευρώπη βρήκαν πενήντα αρχηγου΄ς κρατών και κυβερνήσεων. Φέτος είναι η εικοστή επέτειος για τη σύνοδο, που λαμβάνει χώρα κάθε δύο χρόνια.

Η επίθεση έχει σημάνει συναγερμό στις δυτικές πρωτεύουσες. Στα αμερικανικά μέσα γίνεται λόγος για περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας εν όψει των εθνικών συνεδρίων Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, όπου θα λάβουν και επισήμως το προεδρικό χρίσμα οι νικητές των προκριματικών.

Στην Ισπανία –τα σύνορα της οποίας απέχουν ελάχιστες ώρες από τη Νίκαια– ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Χόρχε Φερνάντες Ντίας (Jorge Fernández Díaz) δήλωσε ότι οι αρχές κινητοποποιούνται, καθώς «είναι προφανές ότι έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα ενίσχυσης των συνόρων». Όπως δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι La Sexta, έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση για τις 9:00 π.μ. τοπική ώρα, ώστε να γίνει εκτίμηση της τρομοκρατικής απειλής στη χώρα, που διέρχεται περίοδο πολιτικής αστάθειας μετά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση από την οποία, όπως πριν από έξι μήνες, δεν προέκυψε αυτοδύναμη κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ