ΚΟΣΜΟΣ

Άγνωστοι βεβήλωσαν γλυπτό στη μνήμη του Αϊλάν στη Μερσίνη της Τουρκίας

Άγνωστοι βεβήλωσαν γλυπτό στη μνήμη του Αϊλάν στη Μερσίνη της Τουρκίας
Durmus Genc/Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Images

Ομάδα αγνώστων βεβήλωσε ένα μαρμάρινο μνημείο που είχε στηθεί στην περιοχή Σιλιφκέ στη Μερσίνη της νότιας Τουρκίας στη μνήμη του Αϊλάν και όλων των άλλων προσφυγόπουλων που πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να περάσουν τη θάλασσα του Αιγαίου και να φτάσουν στην Ευρώπη. Οι βάνδαλοι έσπασαν πολλά κομμάτια του γλυπτού και τα πέταξαν σε διπλανό  ποτάμι.

“Είμαι πολύ στενοχωρημένος, θα ήθελα να μην είχε συμβεί κάτι τέτοιο. Η Τέχνη, οι καλλιτέχνες και οι ανθρωπιστικές προσπάθειες θα έπρεπε να υποστηρίζονται” είπε ο Μαλίκ Μπουλούτ, ο καλλιτέχνης που φιλοτέχνησε το γλυπτό πριν από 2 μήνες.

“Σκαλίσαμε στη μνήμη των νεκρών τα αποτυπώματα των ποδιών των παιδιών πάνω σε μια βάρκα. Υπήρχαν σημεία πάνω στο γλυπτό όπου θα μπορούσαν να κάθονται και να παίζουν παιδιά. Ήθελα οι βάρκες να μην κουβαλούν τις σορούς αθώων παιδιών. Ήθελα να είναι μέρος των παιχνιδιών τους”, συμπλήρωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα στις τουριστικές περιοχές της Τουρκίας που έχουν υποστεί πλήγμα από την προσφυγική κρίση, έχει αναπτυχθεί έντονο κλίμα ενάντια στους Σύρους, κυρίως, πρόσφυγες.

Εκτός από το ότι συνδέεται το προσφυγικό κύμα με την πτώση των τουριστικών ροών στα αναπτυγμένα τουριστικά παράλια, το κλίμα εντάθηκε και μετά τη δημοσιοποίηση από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν των σχεδίων του να χορηγήσει την τουρκική υπηκοότητα σε κάποιους από τους πρόσφυγες που διέφυγαν από τον πόλεμο της Συρίας.

Τη θλίψη του για τον βανδαλισμό εξέφρασε και ο επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου του Σιλιφκέ, Ριφά Καραντουμάν. “Οι γλύπτες που κλήθηκαν από πολλά μέρη παρήγαγαν όμορφα έργα τέχνης. Η επίθεση στον πολιτισμό από αυτούς τους άγνωστους ανθρώπους μας στενοχώρησε. Πρόκειται για μια επίθεση στον ανθρωπισμό που πρέπει να επιδεικνύουμε ως κοινωνία” είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ