ΚΟΣΜΟΣ

Όλες οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη από το 2014

Όλες οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη από το 2014
REUTERS

Έξαρση των τρομοκρατικών επιθέσεων των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους σε ευρωπαϊκές χώρες σημειώνεται τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτές είναι μερικές από τις πιο αιματηρές επιθέσεις.

24 Μαΐου 2014

4 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πυροβολισμούς στο Εβραϊκό Μουσείο στο κέντρο των Βρυξελλών. Ο δράστης ήταν ο 29χρονος Μεχντί Νεμούς, γαλλικής υπηκοότητας, ο οποίος συνελήφθη κατόπιν στη Μασσαλία και εκδόθηκε στο Βέλγιο, όπου αναμένεται να δικαστεί.

GettyImages 494032359

ΠΗΓΗ: Getty Images/Ideal Image/Ilia Yefimovich / Stringer

7-9 Ιανουαρίου 2015

2 τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εισβάλουν στο γαλλικό σατυρικό περιοδικό Charlie Hebdo στις 7 Ιανουαρίου και το γαζώνουν με σφαίρες, σκοτώνοντας 17 ανθρώπους. Ένας άλλος τζιχαντιστής σκοτώνει μία γυναίκα αστυνομικό την επόμενη ημέρα και παίρνει ομήρους σε ένα παντοπωλείο στις 9 Ιανουαρίου, σκοτώνοντας 4 προτού πέσει νεκρός από τα πυρά αστυνομικών. Οι επιθέσεις προκαλούν ένα παγκόσμιο κύμα αλληλεγγύης με σύνθημα “Je Suis Charlie”.

GettyImages 461533316

ΠΗΓΗ: Getty Images/Ideal Image/Aurelien Meunier / Stringer

14 Φεβρουαρίου 2015

Ο 22χρονος, Ομάρ Ελ-Χουσείν (Omar El-Hussein), Δανός, παλαιστινιακής καταγωγής, ανοίγει πυρ, σε πολιτιστικό κέντρο της Κοπεγχάγης, το οποίο φιλοξενεί μια συζήτηση για το Ισλάμ και την ελευθερία του λόγου. Ένας Δανός σκηνοθέτης σκοτώθηκε και τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Ο δράστης σκοτώνει αργότερα μία φύλακα έξω από μια συναγωγή και τραυματίζει δύο αστυνομικούς. Ο Eλ-Χουσεΐν πυροβολείται και σκοτώνεται από την αστυνομία, λίγες ώρες αργότερα.

10 Οκτωβρίου 2015

Δύο βόμβες εκρήγνυνται με διαφορά δευτερολέπτων σε ένα συλλαλητήριο ακτιβιστών και ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπέρ των Κούρδων κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας, σκοτώνοντας 102 ανθρώπους. Η Τουρκία κατηγορεί τους βομβιστές αυτοκτονίας, οι οποίοι ανήκουν σε ένα παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους.

GettyImages 515414110

ΠΗΓΗ: Getty Images/Ideal Image/Defne Karadeniz / Stringer

13 Νοεμβρίου 2015

Το Παρίσι συνταράσσεται από πολλαπλές, σχεδόν ταυτόχρονες επιθέσεις με βόμβες και όπλα σε διάφορα μέρη ψυχαγωγίας σε όλη την πόλη, από τις οποίες χάνους τις ζωές τους 130 άνθρωποι και τραυματίζονται 368. Το Ισλαμικό κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη. Δύο από τους 10 γνωστούς δράστες ήταν βέλγοι υπήκοοι και 3 άλλοι ήταν γάλλοι.

GettyImages 499873356

ΠΗΓΗ: Getty Images/Ideal Image/Aurelien Meunier / Stringer

12 Ιανουαρίου 2016

Ένας βομβιστής αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος μπήκε στην Τουρκία ως σύρος πρόσφυγας, ανατινάζεται ανάμεσα σε πλήθος τουριστών στο ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, σκοτώνοντας 12 Γερμανούς και τραυματίζοντας σοβαρά δεκάδες άλλους ξένους πολίτες.

GettyImages 504660258 copy

ΠΗΓΗ: Getty Images/Ideal Image/STRINGER / Stringer

19 Μαρτίου 2016

Ένας βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάζεται στον πιο δημοφιλή εμπορικό δρόμο της Κωνσταντινούπολης, την Ιστικλάλ, σκοτώνοντας 3 ισραηλινούς τουρίστες και έναν ιρανό. Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας λέει ότι ο βομβιστής ήταν ένας τούρκος μέλος του Ισλαμικού Κράτους.

GettyImages 516480956 copy

ΠΗΓΗ: Getty Images/Ideal Image/Burak Kara / Stringer

22 Μαρτίου 2016

Τρεις βομβιστές αυτοκτονίας, μέλη του Ισλαμικού Κράτους, όλοι βελγικής υπηκοότητας, ανατινάζονται στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών και σε ένα σταθμό του μετρό στη βελγική πρωτεύουσα, σκοτώνοντας 32 ανθρώπους. Η αστυνομία βρίσκει δεσμούς με τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι.

ζαβε

ΠΗΓΗ: REUTERS

14 Ιουνίου 2016

Ένας Γάλλος, μαροκινής καταγωγής μαχαιρώνει μέχρι θανάτου έναν αρχηγό της αστυνομίας έξω από το σπίτι του σε προάστιο του Παρισιού και σκοτώνει τη σύζυγό του, επίσης αστυνομικό. Ο δράστης ανέφερε στους αστυνομικούς που έκαναν τις διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, ότι ανταποκρίθηκε σε κάλεσμα του Ισλαμικού Κράτους.

fr

ΠΗΓΗ: REUTERS/

28 Ιουνίου 2016

45 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν, όταν 3 τζιχαντιστές άνοιξαν πυρ έξω από τον τερματικό του διεθνούς αεροδρομίου Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης. Δύο εκ των δραστών εισβάλουν στο κτίριο και ανατινάζονται, ενώ ο τρίτος πυροδοτεί τα εκρηκτικά στην είσοδο. Η Τουρκία κατηγορεί τους τζιχαντιστές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ως εγκεφάλους της επίθεσης.

T

ΠΗΓΗ: REUTERS/Osman Orsal

14 Ιουλίου 2016

Ένας ένοπλος κατευθύνεται και πέφτει με το φορτηγό του όχημα πάνω σε συγκεντρωμένο πλήθος στη Νίκαια της Γαλλίας, κατά τη διάρκεια του εορτασμού της ημέρας της Βαστίλης. 84 νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της επίθεσης, ενώ ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάνει λόγο για τρομοκρατική επίθεση. Ο δράστης ταυτοποιείται ως ένας γάλλος υπήκοος με καταγωγή από την Τυνησία. Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ολάντ είχε ανακοινώσει ότι η χώρα έβγαινε από την κατάσταση συναγερμού, στην οποία είχε τεθεί μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου του 2015.

nice truck copy

ΠΗΓΗ: Reuters/Eric Gaillard

ΔΗΜΟΦΙΛΗ