ΚΟΣΜΟΣ

Σε εξέλιξη πραξικόπημα στην Τουρκία - Ο στρατός λεει ότι ελέγχει τη χώρα (vid - pic)

Σε εξέλιξη πραξικόπημα στην Τουρκία - Ο στρατός λεει ότι ελέγχει τη χώρα (vid - pic)
REUTERS

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην Τουρκία καθως από το βράδυ της Παρασκεύης ομάδα στρατιωτικών επιχείρησε να καταλάβει την εξουσία. Ωστόσο πολίτες βγήκαν στους δρόμους και σε συνδυασμό με τις δυνάμεις που παρέμειναν πιστές στον Πρόεδρο Ερντογάν και την κυβέρνηση κατάφεραν να αποτρέψουν τη χούντα. Θριαμβευτική η επιστροφή του Ερντογάν.

Η στάση των στρατιωτικών ξεκίνησε λίγο μετά τις 22:00 (ώρα Ελλάδας), όταν σχεδόν ταυτόχρονα άρματα μάχης και στρατιώτες απέκλεισαν τις γέφυρες του Βοσπόρου, καθώς επίσης και το αεροδρόμιο του Ατάτουρκ.

Την ίδια στιγμή στους δρόμους της Άγκυρας ακούγονταν πυροβολισμοί και τανκς έκαναν την εμφάνισή τους. Λίγα λεπτά αργότερα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωνε ότι υπάρχει σε εξέλιξη πραξικόπημα από μερίδα του στρατού που όμως δεν θα περάσει και οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν παραδειγματικά.

Με τη σειρά του και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κάλεσε τους στρατιώτες να μην υπακούσουν στις διαταγές των ανωτέρων τους. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση διατηρεί τον έλεγχο της κατάστασης.

Ωστόσο ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι είχε αναλάβει τον έλεγχο της χώρας και ενημέρωνε πως οι διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας θα συνεχιστούν κανονικά.

Πυροβολισμοί ακούγονταν από τα αρχηγεία της αστυνομίας και του στρατού στην Κωνσταντινούπολη, ενώ το Reuters μετέδιδε πως στο επιτελείο του στρατού στην Άγκυρα ανώτατοι αξιωματικοί ήταν όμηροι των στασιαστών, μεταξύ αυτών και ο αρχηγός του τουρκικού επιτελείου στρατού.

Ελικόπτερο του τουρκικού στρατού άνοιξε πυρ πάνω από το διοικητήριο των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στην Άγκυρα, ενώ ακούστηκε και μεγάλη έκρηξη στο ίδιο σημείο. Δεν αποκλείεται η έκρηξη να προέρχεται από την κατάρριψη του ελικοπτέρου των στασιαστών από μαχητικό F16 των κυβερνητικών δυνάμεων. Αργά το βράδυ στρατιωτικό ελικόπτερο πραγματοποίησε επίθεση στο κοινοβούλιο πιθανότατα με ρουκέτα.

Στις 4:00 τα ξημερώματα το Reuters μετέδωσε ότι μετά από σύντομη ανταλλαγή πυροβολισμών δεκάδες στρατιώτες που είχαν λάβει θέσεις στην πλατεία Τακσίμ, παραδόθηκαν μετά την περικύκλωσή τους στην αστυνομία

2016 07 16T004454Z 230195125 LR1EC7G022IEM RTRMADP 3 TURKEY SECURITY 1

Κατέλαβαν την κρατική τηλεόραση, αλλά...

Η κρατική τηλεόραση TRT είχε καταληφθεί από τους πραξικοπηματίες καi λίγο μετά τα μεσάνυχτα μεταδόθηκε δελτίο ειδήσεων στο οποίο αναφερόταν πως ο στρατός ελέγχει τη χώρα, έχει επιβάλει στρατιωτικό νόμο και θα καταρτίσει σύντομα νέο Σύνταγμα.

Ωστόσο λίγες ώρες αργότερα η κατάσταση άλλαξε και πολίτες μαζί με αστυνομικούς εισέβαλαν στο κτίριο και το ανακατάλεβαν. Μάλιστα μεταδόθηκαν και εικόνες με Τούρκους μέσα στο κεντρικό studio του σταθμού, και την παρουσιάστρια να ανακοινώνει σε ζωντανή μετάδοση την ανακατάληψη του κτιρίου από τους πολίτες.

Μέτα τις 3:00 τα ξημερώματα στρατιώτες εισέβαλαν στον τηλεοπτικό σταθμό CNNTurk και διέκοψαν οποιαδήποτε μετάδοση. Νωρίτερα ο ίδιος σταθμός είχε μεταδώσει το πρώτο μήνυμα του Ερντογάν μέσω facetime.

Διάγγελμα και θριαμβευτική επιστροφή Ερντογάν

Είκοσι λεπτά μετά τα μεσάνυχτα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, απηύθυνε διάγγελμα στον τουρκικό λαό μέσω Skype, και είπε στους πολίτες ότι η κυβέρνση "θα το ξεπεράσει". Ωστόσο άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη βρίσκεται σε κατ'οίκον περιορισμό στη Μαρμαρίδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο πρώην Πρόεδρος της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, έστειλε μήνυμα στους πολίτες να διαδηλώσουν, να μην φοβηθούν και να αποτρέψουν το πραξικόπημα.

Ωστόσο όσο περνούσε η ώρα και παρά τη διαβεβαίωση του Ερντογάν ότι φεύγει από τη Μαρμαρίδα για την Κωνσταντινούπολη ή την Άγκυρα, άρχισαν να μεταδίδονται πληροφορίες πως ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε άσυλο αρχικά στη Γερμανία, όπου δεν του δόθηκε, ενώ αργότερα ο ίδιος διευθυντής της RAI μετέδωσε πως ζητήθηκε άσυλο και από την Ιταλία και μάλιστα εξεταζόταν το ενδεχόμενο αεροσκάφος ή ελικόπτερο που θα μετέφερε τον Ερντογάν να προσγειωθεί σε στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και ενώ η πλάστιγγα έδειχνε να γέρνει προς την πλευρά της κυβέρνησης ο Ερντογάν επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και έγινε δεκτός από τους πολίτες ως ήρωας.

erdogan istanbul

Οι Τούρκοι βγήκαν στον δρόμο υπέρ του Ερντογάν

Μετά το πρώτο σοκ αλλά και το διάγγελμα Ερντογάν αρκετοί πολίτες βγήκαν στους δρόμους κρατώντας τουρκικές σημαίες τόσο στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκαν βίντεο και φωτογραφίες με πολίτες που έμπαιναν μπροστά στα άρματα μάχης, ωστόσο υπήρχαν και πληροφορίες ότι ακούγονταν πυρά.

Τα διεθνή ΜΜΕ δημοσίευσαν φωτογραφίες που έδειχναν συγκεντρωμένους Τούρκους στην πλατεία Ταξίμ, ενώ σε ορισμένες από αυτές οι πολίτες δείχνουν να τρέχουν στο άκουσμα πυρών. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι υπάρχουν αρκετοί τραυματίες και τουλάχιστον δύο νεκροί.

2016 07 16T002046Z 956149480 LR1EC7G00YBE2 RTRMADP 3 TURKEY SECURITY

Τούρκοι πολίτες: Η κατάσταση είναι τρομακτική

Το CNN Greece επικοινώνησε με πολίτες στην Άγκυρα και μας μετέφεραν την κατάσταση που επικρατεί.

«Οι άνθρωποι επιστρέφουν στα σπίτια τους. Πολλά αεροπλάνα πετάνε αυτή την ώρα από πάνω μας. Η κατάσταση είναι τρομακτική» μας είπαν.

Τούρκοι πολίτες στην Κωνσταντινούπολή, με τους οποίους επικοινώνησε στο CNN Greece, δηλώνουν «σοκαρισμένοι», ενώ συμπατριώτες τους από την Άγκυρα αναφέρουν ότι εκτός από τις τεράστιες ουρές στα ΑΤΜ άνοιξαν και αρκετά σούπερ μάρκετ ώστε όσοι πολίτες τολμούν να βγουν από τα σπίτια τους να προμηθευτούν τρόφιμα.

Σε εγρήγορση η Αθήνα

Στις 10:30 το βράδυ ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον διοικητή της ΕΥΠ για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, ενώ ακολουθώς υπήρξε παρόμοια ενημέρωση τόσο του υπουργού Εθνικής Άμυνας, όσο και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μετά τις 12:00 τα μεσάνυχτα ξεκίνησε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να αποφασιστούν έκτακτα μέτρα ασφαλείας. Αργά το βράδυ Τσίπρας και Μητσοτάκης επικοινώνησαν τηλεφωνικά, ενώ την Κυριακή θα υπάρξει και τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ