ΚΟΣΜΟΣ

Δώρο… Αλλάχ στον Ερντογάν το πραξικόπημα;

Δώρο… Αλλάχ στον Ερντογάν το πραξικόπημα;
REUTERS/Huseyin Aldemir

Με τον κουρνιαχτό ενός αποτυχημένου πραξικοπήματος να έχει κοπάσει, με τους παγκόσμιους ηγέτες να τάσσονται αναφανδόν στο πλευρό του εκλεγμένου ηγέτη – τον οποίo στο παρελθόν πολλάκις έχουν επικρίνει και επιπλήξει για τις αυταρχικές μεθόδους διακυβέρνησης – με τις εξελίξεις να αναδεικνύουν ισχυροποιημένο τον (ήδη) απόλυτο ηγέτη μιας χώρας 75 εκατομμυρίων ψυχών, τη σκυτάλη παίρνουν οι... συνωμοσιολόγοι των social media, οι οποίοι υποστηρίζουν πως η απόπειρα πραξικοπήματος ήταν μία στημένη πλεκτάνη που θα αξιοποιηθεί από τον Ερντογάν ως άλλοθι για περισσότερες απαγορεύσεις, μαζικές συλλήψεις, περιορισμό των ατομικών ελευθεριών και (μερικό) ξήλωμα του κράτους.

Δώρο... Αλλάχ για τον Ερντογάν η απόπειρα ανατροπής του;

Ο ίδιος ο Ερντογάν, κατά την άφιξή του στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, επανειλημμένως χαρακτήρισε το πραξικόπημα έργο του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα – άλλοτε μέντορά του, σήμερα ορκισμένου εχθρου – Φετουλάχ Γκιουλέν (Fethullah Gulen) – ο οποίος είχε σπεύσει από νωρίς να αποκηρύξει κάθε εμπλοκή στο στρατιωτικό κίνημα.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο της βρετανικής Ιndependent, ο πρόεδρος Ερντογάν φέρεται να χαρακτήρισε την απόπειρα ανατροπής του ως «δώρο θεού» που θα του επέτρεπε την εκκαθάριση των Ενόπλων Δυνάμεων από τα «μέλη της συμμορίας» (που, όπως απείλησε, «θα πληρώσουν βαρύ τίμημα για την προδοσία τους»).

Η δήλωσή του αυτή θορύβησε πολλούς, δημιουργώντας το φόβο πως ο Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει το αποτυχημένο πραξικόπημα υπέρ του, για να φιμώσει τους επικριτές του, να καταστείλει τους αντιπάλους του, να κάνει εκκαθάριση σε Στρατό και Δικαιοσύνη και να ενισχύσει την εξουσία του. Ήδη, το «ξήλωμα» έχει αρχίσει, σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, με την καρατόμηση 2.745 δικαστών.

Ο Ράιαν Χιθ (Ryan Heath), επικεφαλής ανταποκριτών του Politico στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω Twitter μοιράστηκε τα σχόλια της τουρκικής «πηγής» του, που αποκάλεσε τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου «στημένο πραξικόπημα» υπέρ ενός «ψεύτικου αγωνιστή της δημοκρατίας» (Ερντογάν).

Σύμφωνα με την πηγή: «Πιθανώς θα δούμε πρόωρες εκλογές, στις οποίες θα επιχειρήσει να πετύχει μία ασύλληπτη πλειοψηφία. Κι αυτό ίσως του εξασφαλίσει άλλα 10 – 15 χρόνια απολυταρχικής, εκλεγμένης δικτατορίας. Ενδεχομένως να δούμε αλλαγή επί τα χείρω στο Σύνταγμα, που θα αφανίσει κάθε έννοια εκκοσμίκευσης του κράτους, επιβάλλοντας το ισλαμικό μοντέλο διακυβέρνησης».

Heath

«Πιθανότατα να ήταν μία πραγματική απόπειρα πραξικοπήματος, η οποία ήταν ελάχιστα γνωστή από πριν. Γι’ αυτό και την άφησαν να εξελίχθεί, γιατί ήξεραν πως ήταν ανοργάνωτη και αδύναμη. Αυτό σημαίνει πως θα τη διαδεχτεί ένα πραγματικό πραξικόπημα, από τον ίδιο τον Ερντογάν αυτή τη φορά, που θα εξαφανίσει τα τελευταία ψήγματα δημοκρατίας», γράφει άλλος χρήστης του Twitter.

Οι χρήστες των social media προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, τολμώντας μία σύγκριση του αποτυχημένου πραξικοπήματος με την πυρκαγιά στο γερμανικό κοινοβούλιο (Reichstag), τον Φεβρουάριο του 1933, η οποία χρεώθηκε στους κομμουνιστές. Ο «εμπρησμός» αποτέλεσε την καλύτερη πρόφαση για τον Χίτλερ, ο οποίος ξεκίνησε έτσι μία σειρά εκκαθαριστικών επιχειρήσεων κατά αντιφρονούντων και πολιτικών αντιπάλων, προλειαίνοντας, έτσι, το δρόμο για την κατάργηση του πιο θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος, του Habeas Corpus και την ανάδειξη του ιδίου ως ηγέτη με απόλυτες εξουσίες.

Χρησιμοποιώντας το hashtag #TheatreNotCoup, χρήστης του Twitter γράφει: «Δύο λέξεις. Reichstag fire. Το έτος ήταν 1933 και γνωρίζετε τι ακολούθησε».

Tweet subs

Άλλος χρήστης κάνει αναφορά στην ιστορία της ναζιστικής Γερμανίας, λέγοντας: «Ένα κίνημα πολιτών με καφέ πουκάμισα (σ.σ καφέ πουκάμισα φορούσε η χιτλερική νεολαία) βρίσκεται στα σπάργανα και αυτό το κίνημα θα επιβληθεί στους δρόμους, όταν το αποκαλούμενο πραξικόπημα ηττηθεί οριστικά».

Η εξύφανση συνωμοσιών, τα σενάρια και οι υποθέσεις – τουλάχιστον μέχρι να αποδειχτούν – δεν έχουν ρεαλιστική βάση. Σε αντίθεση με το πλήθος καταγγελιών περί αναίτιων συλλήψεων, φίμωσης του δημόσιου λόγου ιδίως μέσω μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν κάνει τον πρόεδρο Ερντογάν στόχο διεθνών και οργισμένων επικρίσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από το 2014, έχει ασκηθεί δίωξη για προσβολή του προέδρου – αδίκημα που στην Τουρκία επισύρει ακόμη και την ποινή φυλάκισης – σε πάνω από 1.845 δημοσιογράφους, συγγραφείς, δημόσια ή μη πρόσωπα που για κάποιο λόγο επέκριναν τον Ερντογάν. Ο ίδιος δέχτηκε τα πυρά της διεθνούς κοινής γνώμης όταν ζήτησε την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του Γερμανού κωμικού, Γιαν Μπέμερμαν (Jan Böhmermann), ο οποίος στο τηλεοπτικό του σώου είχε χλευάσει, χρησιμοποιώντας καυστικούς (προσβλητικούς κατά τον Ερντογάν) χαρακτηρισμούς κατά του Τούρκου προέδρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ