ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν προς Ομπάμα: Παραδώστε μας τον Γκιουλέν

Ερντογάν προς Ομπάμα: Παραδώστε μας τον Γκιουλέν
REUTERS

Απευθυνόμενος σε συγκεντρωμένους οπαδούς του έξω από το Δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης, ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε με το βλέμμα στις ΗΠΑ και τον Μπαράκ Ομπάμα, έκδοση του πάλαι ποτέ υποστηρικτή και μέντορά του Φετουλάχ Γκιουλέν τον οποίο ευθέως κατηγορεί ότι οργάνωσε και υποκίνησε το αποτυχημένο πραξικόπημα. 

Απευθύνω έκκληση στις ΗΠΑ. Κάθε φορά που ζητούσατε από εμάς τρομοκράτη, συνεισφέραμε. Αυτοί οι άνθρωποι που σας ζητάμε τώρα, εντάσσονται σε αυτή τη λίστα. Σας ζητάμε να τους παραδώσετε.

Και αυτή τη φορά, ο τούρκος Πρόεδρος, όπως το συνηθίζει, ευχαρίστησε τον Θεό, η Χάρη του οποίου, όπως είπε, ήταν εκείνη που δεν επέτρεψε στους στασιαστές να επικρατήσουν και κάλεσε το συγκεντρωμένο πλήθος να μην ανησυχεί "όσο έχουμε τη στήριξη του Θεού", όπως υπογράμμισε.

Ουδείς μπορεί να σταθεί εμπόδιό μας.

Ο Ερντογάν απαντώντας στο σύνθημα του πλήθους που ζητούσε την εσχάτη των ποινών για τους στασιαστές, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής. Ζήτησε, επίσης, από τον κόσμο να μην εφησυχάζει και να συνεχίσει να έχει δυναμική παρουσία στους δρόμους σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου και για τις επόμενες μέρες.

Γκιουλέν: Πιθανότητα το πραξικόπημα να είναι στημένο

Άμεση ήταν η αντίδραση του Γκιουλέν, ο οποίος από την Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, έστειλε μήνυμα στον τουρκικό λαό με το οποίο υποστηρίζει ότι ουδέποτε είδε με θετικό μάτι στρατιωτικές επεμβάσεις και ότι η Δημοκρατία δεν μπορεί να υποκαθίσταται με αυτόν τον τρόπο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ