ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί δεν πυροβόλησαν τον Ερντογάν τα F16;

Γιατί δεν πυροβόλησαν τον Ερντογάν τα F16;
REUTERS/Baz Ratner

Το βράδυ της Παρασκευής στον τουρκικό ουρανό ακούγονταν δύο ήχοι. Αρχικά τα ελικόπτερα των πραξικοπηματιών και λίγο αργότερα τα κηρύγματα των Ιμάμηδων που καλούσαν τους πιστούς οπαδούς του Ερντογάν σε «τζιχάντ» κατά των εχθρών τους.

Και οι δύο αυτοί ήχοι προμήνυαν ότι η δημοκρατία στη χώρα δέχτηκε σκληρό πλήγμα. Πλήγμα που πιθανότατα θα κρατήσει για χρόνια. Η επόμενη μέρα του πραξικοπήματος βρίσκει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυροποιημένο. Οι συλλήψεις έχουν ξεπεράσει τις 6000, ανάμεσά τους υψηλόβαθμοι δικαστικοί και στρατιωτικοί, όλα τα κόμματα της Βουλής καταδίκασαν το πραξικόπημα, ενώ ήδη ο τούρκος Πρόεδρος προαναγγέλλει επαναφορά της θανατικής καταδίκης.

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση αφανισμού των αντιπάλων του Ερντογάν και οι σκληρές εικόνες ρεβανσισμού κάνουν τον γύρο του κόσμου, προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον το πραξικόπημα ήταν μια «μανούβρα» του τούρκου Προέδρου προκειμένου να ισχυροποιηθεί στο εσωτερικό.

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει από χθες βράδυ ότι δύο F16 επιχείρησαν να καταρρίψουν το αεροπλάνο του Ερντογάν όταν αυτός επέστρεφε στην Κωνσταντινούπολη το βράδυ της Παρασκευής. Λίγα μόλις λεπτά νωρίτερα το ξενοδοχείο που διέμενε ο τούρκος Πρόεδρος στο Μαρμαρίς δέχεται σφοδρή επίθεση 25 ένοπλων πραξικοπηματιών σε μια απόπειρα σύλληψής του.

«Ο Ερντογάν γλίτωσε από τον θάνατο μόλις για λίγα λεπτά» λέει Τούρκος αξιωματούχος. «Γιατί δεν πυροβόλησαν τα F16 παραμένει μυστήριο» αναφέρει ο ίδιος στο Reuters.

Αν κανείς παρατηρήσει τις επόμενες μέρες του πραξικοπήματος και τον τρόπο διαχείρισής του από τον Ταγίπ Ερντογάν, ίσως να έχει και την απάντηση στο ερώτημα «γιατί τα F16 δεν πυροβόλησαν».

Μέρα με την μέρα ο Ερντογάν εμφανίζεται ισχυρότερος. Αναλυτές εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου η αλλαγή του Συντάγματος και η ενίσχυση των εξουσιών του. Πριν όμως αναμένεται να επιχειρήσει πλήρη εξουδετέρωση των εχθρών του.

Οι σοκαριστικές εικόνες λιντσαρίσματος από τους υποστηρικτές του Ερντογάν, στρατιωτών που συμμετείχαν στο πραξικόπημα, η διαπόμπευση των πρωτεργατών του πραξικοπήματος δείχνουν ότι ο «Σουλτάνος» θα είναι αμείλικτος. Οι συλλήψεις στρατιωτικών συνεχίζονται καθημερινά. Σήμερα άλλοι πέντε προστέθηκαν στη λίστα. Δυνάμεις Ασφαλείας έχουν ήδη μπει στη Σχολή Ικάρων και συλλαμβάνουν ύποπτους για συμμετοχή στο πραξικόπημα.

Η αναμενόμενη επαναφορά της θανατικής ποινής, όμως, θα κρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από κάθε εχθρό ή «εχθρό» του Ερντογάν. Και ο Αλλάχ –που τόσο συχνά επικαλείται ο Ενρτογάν τις τελευταίες μέρες- «δείχνει» αρκετούς τέτοιους. Τους Κούρδους, τους Κεμαλιστές, του Γκιουλενιστές, τους Αριστερούς.

Πρώτος στόχος οι οπαδοί του Γκιουλέν. Από χθες στέλνονται sms με τα οποία η κυβέρνηση ζητά από τους οπαδούς της να καταγγέλλουν ύποπτους για νέο πραξικόπημα. Μια γραμμή καταγγελιών λειτουργεί από σήμερα το πρωί.

Eστιατόρια απαγορεύουν την είσοδο σε Γκιουλενιστές.

Μια σειρά από ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης έχουν κλείσει με κυβερνητική παρέμβαση.

Οι ειδικοί και οι «ειδικοί» επιδίδονται σε αναλύσεις για το κατά πόσο το πραξικόπημα ήταν στημένο ή απλώς οργανωμένο με εγχειρίδια των προηγούμενων δεκαετιών.

Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την 15η Ιουλίου με περίτεχνο τρόπο για να εδραιωθεί στην εξουσία. Παράλληλα, μια ολόκληρη χώρα παρουσιάζεται διχασμένη. Και με το παρελθόν της Τουρκίας κάτι τέτοιο δεν προμηνύεται ως καλός οιωνός.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το πραξικόπημα απέτυχε. Μια εκλεγόμενη δικτατορία όμως αναπτύσσεται μπροστά μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ