ΚΟΣΜΟΣ

Το ΝΑΤΟ στηρίζει Τουρκία, η Μέρκελ λέει όχι στη θανατική ποινή

Το ΝΑΤΟ στηρίζει Τουρκία, η Μέρκελ λέει όχι στη θανατική ποινή
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του προς την κυβέρνηση της Τουρκίας κατά τη διάρκειας τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι δεν υπάρχει χώρος για στρατιωτικά πραξικοπήματα σε κανένα κράτος-μέλος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, καταδικάζοντας έτσι την απόπειρα του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ανακοίνωσε ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος.

Από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας συνομίλησε επίσης τηλεφωνικά με τον Ερντογάν και καταδίκασε την απόπειρα επιβολής στρατιωτικού πραξικοπήματος, χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη. Ωστόσο, η Μέρκελ τάχθηκε κατά της θανατικής ποινής, δηλώντας πως η επιβολή της δεν είναι σύμφωνη με τους κανονισμούς και τα πιστεύω της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Bundestag Γκούντερ Κρίχμπαουμ (CDU) κάλεσε επίσης την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί τις δημοκρατικές αρχές, επισημαίνοντας ότι το άδικο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με άλλο άδικό.

Πιο εύκολα θα περάσει μια καμήλα από το μάτι της βελόνας, παρά ένα μη δημοκρατικό κράτος θα γίνει μέλος της Ε.Ε.

Η Γερμανία φαίνεται να υπονοεί ότι οι διαπραγματεύσεις της Τουρκίας για την ένταξή της στην Ένωση θα "παγώσουν". Και από την πλευρά των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), ο Γενικός Γραμματέας Αντρέας Σόιερ ζητεί να επανεξεταστούν τώρα σοβαρά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε.

Για όποιον δεν το έχει καταλάβει ως τώρα, η πολιτική της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την Τουρκία πρέπει να ελεγχθεί στο σύνολό της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ