ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν για θανατική ποινή: Ακούω το λαό - θ' αποφασίσει η Βουλή

Ερντογάν για θανατική ποινή: Ακούω το λαό - θ' αποφασίσει η Βουλή
Συνέντευξη Ερντογάν στο CNN και την Μπέκι Άντερσον CNN

Παρά τις προειδοποιήσεις ότι εάν η Άγκυρα επαναφέρει τη θανατική ποινή δεν θα έχει θέση στην Ευρώπη, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο για όσους συμμετείχαν στο πραξικόπημα, μιλώντας αποκλειστικά στο CNN και την Μπέκι Άντερσον.

«Υπήρξε έγκλημα προδοσίας» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, διευκρινίζοντας, παράλληλα, κάτω από ποιες συνθήκες μπορεί να επανέλθει ως τιμωρία η εσχάτη των ποινών:

«Θα χρειαστεί φυσικά απόφαση του κοινοβουλίου για κάτι τέτοιο με τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Οι ηγέτες των κομμάτων θα πρέπει να συζητήσουν και αν το αποφασίσουν εγώ ως πρόεδρος θα δεχτώ κάθε απόφαση του κοινοβουλίου», τόνισε.

Όμως ο πρόεδρος Ερντογάν επανέλαβε πολλές φορές στη διάρκεια της συνέντευξης πως το αίτημα για τη θανατική ποινή είναι αίτημα του λαού. «Ο κόσμος είναι πληγωμένος, υπήρξαν άνθρωποι που έχασαν συγγενείς, γείτονες, τα παιδιά τους. Γιατί να τους ταϊζω στη φυλακή για χρόνια» είπε χαρακτηριστικά.

«Ο τουρκικός λαός έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει τον θάνατο των τρομοκρατών που οργάνωσαν το πραξικόπημα», είπε ο Ερντογάν στην πρώτη του συνέντευξη μετά τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου, προσθέτοντας πως «ο λαός πια, μετά από τόσα περιστατικά τρομοκρατίας, ξέρει ότι αυτοί οι τρομοκράτες πρέπει να σκοτωθούν».

Η Τουρκία κατάργησε την θανατική ποινή σε καιρό ειρήνης το 2002, ενώ δύο χρόνια αργότερα προχώρησε στην ολοκληρωτική απαγόρευσή της, στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της με την ΕΕ. Βέβαια η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι έσπευσε να διευκρινίσει ότι σε περίπτωση που η Τουρκία επαναφέρει τη θανατική ποινή, τότε δεν πρόκειται να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι νέες δηλώσεις του Ερντογάν έρχονται λίγες μέρες μετά την υπόσχεσή του ότι όσοι ευθύνονται για την απόπειρα πραξικοπήματος «θα πληρώσουν βαρύ τίμημα για αυτή την προδοσία», αλλά και τα πρώτα δείγματα γραφής των προθέσεών του, καθώς ήδη έχει προχωρήσει στην απομάκρυνση σχεδόν εννέα χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων από τα καθήκοντά τους, ενώ έχουν ήδη συλληφθεί αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά την έκδοση του Γκιουλέν, τον οποίον από την πρώτη στιγμή έχει υποδείξει ως τον άνθρωπο που ενορχήστρωσε το πραξικόπημα, είπε πώς μέσα στις επόμενες ημέρες η Άγκυρα θα ζητήσει επισήμως την έκδοσή του από τις ΗΠΑ.

Αντιδράσεις από ΕΕ

Η πρόθεση πάντως του Ταγίπ Ερτνογάν να εξετάσει την επαναφορά της θανατικής ποινής έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στις Βρυξέλλες. Φεντερίκα Μογκερίνι και Γ. Ζάιμπερτ διαμηνύουν ότι τυχόν επαναφορά της θανατικής ποινής θα ισοδυναμεί με τερματισμό της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας.

Η κ. Μογκερίνι υπενθύμισε ότι η Τουρκία δεσμεύεται από τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης να μην επαναφέρει τη θανατική ποινή.

“Καμία χώρα δεν μπορεί να γίνει κράτος-μέλος της Ε.Ε., εάν επαναφέρει τη θανατική ποινή”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ