ΚΟΣΜΟΣ

Φ. Γκιουλέν: Το αποτυχημένο πραξικόπημα ενισχύει τον Ερντογάν και τους υποστηρικτές του

Φ. Γκιουλέν: Το αποτυχημένο πραξικόπημα ενισχύει τον Ερντογάν και τους υποστηρικτές του
REUTERS/ HANDOUT

Αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξή του στο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία την Παρασκευή 15 ιουλίου, ο εξόριστος στις ΗΠΑ ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν.

"Πάντοτε ήμουν κατά της επέμβασης των στρατιωτικών στην εσωτερική πολιτική", δηλώνει ο 75χρονς Γκιουλέν καταδικάζοντας την απόπειρα πραξικοπήματος, την οποία θεωρεί “προδοσία του τουρκικού έθνους”.

Παράλληλα, θεωρεί ότι ο τρόπος που εκτυλίχθηκε αυτή η απόπειρα πραξικοπήματος θέτει ερωτήματα, κυρίως για τον ενδεχόμενο ρόλο που διαδραμάτισε η τουρκική κυβέρνηση, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο το μόνο που έκανε αυτή η απόπειρα, ήταν να ενισχύσει τον Ερντογάν και τους υποστηρικτές του.

"Έχετε πληροφορίες από τον Τύπο ότι μέλη του κυβερνώντος κόμματος γνώριζαν για την απόπειρα οκτώ, δέκα, ακόμη και 14 ώρες πριν", αποκαλύπτει.

"Αυτό το αποτυχημένο πραξικόπημα, όποιοι κι αν ήταν αυτοί που το έκαναν ή το υποκίνησαν, ενισχύει τον πρόεδρο και τους υποστηρικτές του", σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο πρώην σύμμαχος και κατόπιν αντίπαλος του Ερντογάν -ο οποίος μίλησε τη Δευτέρα σε πολλά μέσα ενημέρωσης στο σπίτι του στο Σέιλορσμπεργκ της Πενσιλβάνια, όπου ζει από το 1999- ανησυχεί για την καταστολή που ξεκίνησε ο Τούρκος ηγέτης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

"Σε ένα τοπίο όπως αυτό, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για δημοκρατία, για Σύνταγμα, για μια μορφή ρεπουμπλικανικής διακυβέρνησης", σημειώνει, αναφέροντας αιτήματα που έχουν διατυπωθεί από υποστηρικτές του προέδρου Ερντογάν για επίθεση στα μέλη του Hizmet, του κινήματος του ιδίου.

"Αυτό το καθεστώς φέρει μάλλον ομοιότητες με μια συμμορία ή με μια ηγεσία φυλής", προσθέτει.

"Η Ιστορία μας διδάσκει ότι οι δικτάτορες μπορούν να ανέβουν στην εξουσία με την υποστήριξη μεγάλου αριθμού ανθρώπων", υπογραμμίζει, αναφέροντας έως και τον Αδόλφο Χίτλερ, τον Σαντάμ Χουσέιν και τον Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ.

Σχετικά με ενδεχόμενή έκδοσή του στην Τουρκία, την οποία ζητά ο Ερντογάν, ο Γκιουλέν απαντά ότι “δεν ανησυχεί” για την προσπάθεια αυτή, την οποία θεωρεί ότι είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. "Θα πεθάνω μια μέρα. Είτε στο κρεβάτι μου είτε στη φυλακή, δεν δίνω δεκάρα", λέει.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, οι ΗΠΑ είναι ένα κράτος δικαίου και δεν πιστεύει ότι η κυβέρνηση αυτή θα δώσει προσοχή σε κάτι που δεν στηρίζεται στο δίκαιο.

Σημειώνεται ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε τη Δευτέρα ότι μια έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν δεν αποτελεί ένα ενδεχόμενο που θα μπορούσε να εξεταστεί εν τη απουσία αποδείξεων και ότι εναπόκειται στις τουρκικές αρχές να τις παρουσιάσουν.

Ο Γκιουλέν καταλήγει λέγοντας ότι αυτό που τον ανησυχεί είναι η σχέση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. "Αν πρέπει να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ, η Τουρκία θα αντιμετωπίσει ένα χάος προβλημάτων. Θα εξατμιστεί. Θα έχει τελειώσει", σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως αναφέρει ο περίγυρός του, ο Γκιουλέν υποφέρει από καρδιαγγειακές επιπλοκές και διαβήτη και δηλώνει ότι δεν έχει βγει από το σπίτι του τα τελευταία 2 χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ