ΚΟΣΜΟΣ

Eντείνονται οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία-Τουλάχιστον 7 νεκροί

Eντείνονται οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία-Τουλάχιστον 7 νεκροί

Επτά Ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες σε μάχες με φιλορώσους αυτονομιστές, στην ανατολική Ουκρανία όπου το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αναζωπύρωση της βίας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ουκρανικού στρατού, άλλοι 14 στρατιώτες τραυματίστηκαν.

Οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) εκφράζουν έντονη ανησυχία για την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας.

Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, αυτονομιστές άνοιξαν πυρ με όλμους μεγάλου διαμετρήματος εναντίον θέσεων των κυβερνητικών στρατευμάτων. Η πόλη Χορλίβκα, η οποία ελέγχεται από τους αντάρτες, και τα προάστια της πόλης Λουγκάνσκ είναι οι περιοχές όπου η κατάσταση είναι πιο τεταμένη, ανέφερε ο ίδιος.

«Κατά μέσον όρο κάθε επίθεση διαρκεί τουλάχιστον τριάντα λεπτά και μπορεί να φθάσει μέχρι και τις δύο ώρες. Αυτή ήταν η κατάσταση που επικράτησε χθες», ανέφερε ο εκπρόσωπος του στατού , χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το πώς σκοτώθηκαν οι στρατιωτικοί.

Αξιωματούχοι των αυτονομιστών από τη δική τους πλευρά κατήγγειλαν ότι ο ουκρανικός στρατός κλιμακώνει τις επιθέσεις του με πυροβολικό εναντίον περιοχών που ελέγχουν οι αντάρτες, παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του Μινσκ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων DAN το οποίο πρόσκειται στους αυτονομιστές.

Ο επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών του ΟΑΣΕ Ερτουγρούλ Απακάν εξέφρασε ανησυχία την 12η Ιουλίου για την αναζωπύρωση των μαχών και το γεγονός ότι συνεχίζουν να σκοτώνονται άμαχοι, όπως σε δύο επεισόδια στο Ντονέτσκ πέντε νεαρών αγοριών, τρία από τα οποία ήταν αδέλφια.

Πάνω από 9.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους αφότου ξέσπασαν οι εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία, τον Απρίλιο του 2014. Παρά τις επανειλημμένες συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός, η κατάσταση στα μέτωπα παραμένει τεταμένη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ