ΚΟΣΜΟΣ

Νέα αποκάλυψη: Η επίθεση στον Τούρκο Πρωθυπουργό το βράδυ του πραξικοπήματος

Νέα αποκάλυψη: Η επίθεση στον Τούρκο Πρωθυπουργό το βράδυ του πραξικοπήματος
REUTERS/Osman Orsal

Η πρώτη σκέψη του Τούρκου Πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ μόλις ενημερώθηκε για το πραξικόπημα ήταν να φύγει από την Κωνσταντινούπολη και να πάει στην Άγκυρα.

Η απόφαση ήταν δύσκολη. Στους δρόμους υπήρχαν παντού τανκς, στον ουρανό πετούσαν τα F-16 των πραξικοπηματιών. Ο Γιλντιρίμ επέλεξε να πάει στην Άγκυρα οδικώς για να μην διακινδυνεύσει κατάρριψη του αεροπλάνου του.

Η εφημερίδα Hurriyet αποκαλύπτει ότι στη διαδρομή προς την Άγκυρα όχημα της συνοδείας του επλήγη από πυρά της στρατοχωροφυλακής. Ο Γιλντιρίμ κατάφερε να ξεφύγει και αντί να κατευθυνθεί προς την πρωτεύουσα φιλοξενήθηκε στο σπίτι ενός φίλα προσκείμενου κοινοτάρχη, το οποίο και μετέτρεψε -για όσες ώρες έμεινε εκεί- σε στρατηγείο του.

Οι Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες (MIT) ήξεραν για το πραξικόπημα

Περίπου εξι ώρες πριν βγει ο στρατός στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, η ΜΙΤ είχε στη διάθεσή της πληροφορίες για απόπειρα πραξικοπήματος.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Hurriyet, ενημέρωσε στις 4 το απόγευμα τη στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας ότι επίκειται πραξικόπημα. Σύμφωνα με πληροφορίες της Hurriyet, δύο ώρες μετά, ο υποδιοικητής της υπηρεσίας, Χακάν Φιντάν ενημέρωσε τον υποδιοικητή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και στη συνέχεια επισκέφθηκε το αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου και του παρέδωσε τις σχετικές πληροφορίες για το πραξικόπημα.

Ακολούθησε εμπιστευτική συνάντηση και ενημέρωση των επιτελικών στελεχών και ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Χολουσί Ακάρ, στις 6:30, έδωσε εντολή να κλείσει ο εναέριος χώρος για όλες τις πτήσεις. Ανάλογη ήταν και η εντολή που έδωσε στον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων, Σαλίχ Ζεκί Τσολάκ.

Το πραξικόπημα είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει περίπου στις 3 τα ξημερώματα, όμως η διαρροή από τις Μυστικές Υπηρεσίες φαίνεται ότι ανάγκασε τους πραξικοπηματίες να κατέβουν στους δρόμους πολύ νωρίτερα.

Η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του τουρκικού στρατού ανέφερε ότι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος είναι «οι τρομοκράτες προδότες, μέλη της παράνομης συμμορίας της τρομοκρατικής οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν , η οποία έχει φωλιάσει στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, και κατεστάλη στις 17 Ιουλίου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ