ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Θα εγκρίνω θανατική ποινή αν αποφασίσει η Βουλή

Ερντογάν: Θα εγκρίνω θανατική ποινή αν αποφασίσει η Βουλή
REUTERS

Για άλλη μια φορά δεν απέκλεισε τη θανατική ποινή για τους πραξικοπηματίες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε συνέντευξη του στο Al Jazeera ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως η θέληση για την επιβολή της ποινής του θανάτου προέρχεται από τον λαό. «Τη ζητά ο κόσμος συνέχεια. Αν το κοινοβούλιο την ψηφίσει εγώ ως πρόεδρος θα την υπογράψω. Μάλιστε τόνισε πως η θανατική ποινή εφαρμόζεται σε μια σειρά από χώρες όπως οι ΗΠΑ.

Επίσης ο Ερντογάν τόνισε πως η «μάχη κατά του Γκιουλέν δεν έχει τελειώσει. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί πως πιθανόν να εμπλέκονται και τρίτες χώρες στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

«Το πραξικόπημα το διέπραξε μια μειοψηφία στο στράτευμα που θέλησε να επιβάλλει τη θέληση της στην μειοψηφία είπε.

Παράλληλα απέρριψε τις κατηγορίες πως η Τουρκία μετατρέπεται σε μια χώρα με αυταρχικό καθεστώς. «Θα παραμείνουμε σε δημοκρατικό, κοινοβουλευτικό πλαίσιο, δε θα απομακρυνθούμε ποτέ από αυτό.

Όσον αφορά τις σχέσεις με τις ΗΠΑ ο Τούρκος πρόεδρος θέλησε να χαμηλώσει τους τόνους και είπε πως δε θέλει να συνδέσει τη χρήση της βάσης του Ιτσιρλίκ από τις ΗΠΑ με το αίτημα για έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Πρέπει να είμαστε πιο ευαίσθητοι. Οι σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μας βασίζονται σε συμφέροντα όχι σε αισθήματα. Είμαστε στρατηγικοί εταίροι.

Αργότερα σε ομιλία του μετά το υπουργικό συμβούλιο που έγινε στην Άγκυρα ο Ερντογάν ανακοίνωσε την κήρυξη κατάσταστης έκτακτης ανάγκης για την Τουρκία για τρεις μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ