ΚΟΣΜΟΣ

Συγκρούσεις, μολότοφ και συλλήψεις σε άλλη μια νύχτα έντασης στο Παρίσι

Συγκρούσεις, μολότοφ και συλλήψεις σε άλλη μια νύχτα έντασης στο Παρίσι
Συγκρούσεις αστυνομίας-διαδηλωτών (φωτογραφία αρχείου) REUTERS/Stephane Mahe

Άλλη μια νύχτα έντασης έζησε την Τετάρτη το Παρίσι, που μετατράπηκε σε θέατρο συγκρούσεων μεταξύ εξαγριωμένων νεαρών και αστυνομικών, λίγα 24ωρα μετά τον θάνατο ενός νεαρού στα χέρια της αστυνομίας.

Κατά τη δεύτερη νύχτα βίας, περίπου 200 νεαροί διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ κατά της αστυνομίας πυρπόλησαν 15 αυτοκίνητα και δεκάδες κάδους απορριμμάτων, στην περιοχή Val d'Oise σε απόσταση 40 χλμ., βορείως του Παρισιού.

Στο στόχαστρο των διαδηλωτών βρέθηκαν το τοπικό δημαρχείο, καθώς κι ένας παιδικός σταθμός, κατά των οποίων εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ, ενώ επιστρατεύτηκαν 180 αστυνομικοί για να επιβάλουν την τάξη και μάλιστα προχώρησαν σε εννέα συλλήψεις.

Οι τοπικές αστυνομικές αρχές εκτιμούν ότι τα επεισόδια αυτά δεν συνδέονται με την αιματηρή επίθεση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στη Νίκαια, για την οποία έχει αναλάβει την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος.

Ωστόσο, θυμίζουν τις μεγάλες ταραχές του 2005 στα προάστια του Παρισιού, μετά το θάνατο νεαρών από ηλεκτροπληξία, στην προσπάθειά τους να κρυφτούν από τους αστυνομικούς που τους καταδίωκαν σε σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι ταραχές στην Val d'Oise ξεκίνησαν το βράδυ της Τρίτης, όταν ένας 24χρονος έχασε τη ζωή του, λίγα λεπτά μετά τη σύλληψή του από την αστυνομία.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο νεαρός αντιμετώπισε πρόβλημα με την καρδιά του κατά την μεταφορά του στο αστυνομικό τμήμα, ωστόσο τα αίτια του θανάτου του είναι ακόμη υπό διερεύνηση. Η οικογένεια του νεαρού ωστόσο υποστηρίζει ότι οι αστυνομικοί τον χτύπησαν, όταν εκείνος προσπάθησε να αποτρέψει τη σύλληψη του αδελφού του, ο οποίος ήταν ύποπτος για εκβιασμό.

Η οικογένεια του θύματος δεν έχει ακόμα δει το πτώμα, ενώ ζητά να γίνει αυτοψία, καθώς αμφισβητεί όσα υποστηρίζουν οι αστυνομικοί σχετικά με τα αίτια θανάτου του. Οι αστυνόμοι εξήγησαν στην μητέρα του θύματος πως ο στόχος τους ήταν ο αδερφός του 24χρονου, τον οποίο τελικά συνέλαβαν για εκβιασμό. «Πηγαίναμε να συλλάβουμε τον Μπάγκι καi είδαμε τον Ανταμά που άρχισε να τρέχει. Όταν τον συλλάβαμε έπαθε καρδιακό», είπαν οι αστυνομικοί στη μητέρα του 24χρονου, ενώ υποστήριξαν ότι στο αίμα του εντοπίστηκαν ναρκωτικές ουσίες και αλκοόλ.

«Οι αστυνόμοι έφυγαν με καθαρές μπλούζες και γύρισαν με αίματα», δήλωσε ο άλλος αδελφός του θύματος στο Le Parisien, τραυματισμένος κι ο ίδιος ελαφρά στο μάγουλο. «Ο αδερφός μου ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου» τονίζει. «Χθες γιορτάζαμε τα γενέθλια του, θα γινόταν 24 χρόνων. Και δυστυχώς... κοιτάξτε. Δεν είχε σχέση με όλα αυτά».

«Ο γιός μου δεν είναι καρδιακός» δηλώνει η μητέρα του Ανταμά προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυα της. «Ο Θεός μου τον έδωσε, αλλά δεν τον ξαναπήρε, οι αρχές μου τον πήραν».

Πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν το πρώτο βράδυ των επεισοδίων, από σφαίρες πυροβόλων όπλων πολιτών, ενώ τα χθεσινοβραδινά επεισόδια έληξαν χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί ούτε από την πλευρά των διαδηλωτών, ούτε από πλευράς αστυνομίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ