ΚΟΣΜΟΣ

SOS Μόσχας στον Ερντογάν λίγο πριν το πραξικόπημα

SOS Μόσχας στον Ερντογάν λίγο πριν το πραξικόπημα
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/ALEXEI DRUGININ /RIA NOVOSTI

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ειδοποίησαν τον Ερντογάν ότι επίκειται πραξικόπημα γεγονός που αποδείχθηκε σωτήριο για τον τούρκο Πρόεδρο.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται το ρωσικό πρακτορείο Sputnik επικαλούμενο ιρανικά ΜΜΕ.

«Σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ, οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας προειδοποίησαν τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι πρόκειται να γίνει απόπειρα πραξικοπήματος, λίγες ώρες πριν κάνουν την εμφάνισή τους τα τανκς στους δρόμους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης» αναφέρει χαρακτηριστικά το ρωσικό πρακτορείο.

Παράλληλα σημειώνει ότι η ιρανική ιστοσελίδα Fars News υποστηρίζει ότι ο ρωσικός στρατός υπέκλεψε επικοινωνίες του τουρκικού στρατού και έτσι κατάλαβαν ότι οργάνωναν πραξικόπημα.

«Η πληροφορία μεταφέρθηκε αμέσως στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (MIT), είπαν διπλωματικές πηγές» όπως γράφει το Sputnik.

Μάλιστα ανάμεσα στις υποκλαπείσες συνομιλίες υπήρχε και ένα μήνυμα που καλούσε τους στρατιώτες να συλλάβουν ή να σκοτώσουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο θέρετρο της Μαρμαρίδας, όπου παραθέριζε με την οικογένειά του.

Παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις Άγκυρας και Μόσχας ήταν τεταμένες μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, η κατάσταση βελτιώθηκε αισθητά μετά από τη «συγγνώμη» του Ερντογάν στον Πούτιν.

«Οι ίδιες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι αυτή η στροφή του Ερντογάν στην εξωτερική πολιτική, μόλις μία εβδομάδα πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος, τον έσωσε» υπογραμμίζει το Fars News, σύμφωνα με το Sputnik.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ