ΚΟΣΜΟΣ

Η Βραζιλία έτοιμη να αντιμετωπίσει απειλές τζιχαντιστών

Η Βραζιλία έτοιμη να αντιμετωπίσει απειλές τζιχαντιστών
Στρατιωτική άσκηση εν όψει της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων EPA/EFE / Marcelo Sayao

Απειλές δέχεται η Βραζιλία εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο από παρακλάδια του ISIS.

Οι μυστικές υπηρεσίες της Βραζιλίας εξετάζουν όλες τις απειλές που έχει δεχθεί η χώρα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο με αφορμή το πρόσφατο μήνυμα ομάδας τζιχαντιστών για στοχοποίηση του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος της χρονιάς. «Αρκετές από τις απειλές τις αγνοούμε, ενώ άλλες που αξίζουν προσοχή, τις ερευνούμε σε βάθος», σημείωσε πηγή των μυστικών υπηρεσιών.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ομάδα τζιχαντιστών, κάλεσε τους υποστηρικτές της, μέσω της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, να οργανώσουν επίθεση κατά των Ολυμπιακών Αγώνων και περιέγραψε με λεπτομέρειες τους στόχους και τις μεθόδους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν, σύμφωνα με τη SITE, μία εταιρεία πληροφοριών η οποία εντοπίζει τις απειλές των τζιχαντιστών.

«Μοναχικοί λύκοι όλου του κόσμου ελάτε τώρα στη Βραζιλία», ανέφερε το μήνυμα είχε σκοπό να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τους υποστηρικτές των τζιχαντιστών, τους οποίους μεταξύ άλλων προέτρεπε να στοχοποιήσουν τους εχθρούς του τζιχάντ, όπως τους αθλητές της Δύσης, ενώ χρησιμοποίησαν και το hashtag #RioLW (Rio Lone Wolf).

Δεδομένο ότι η Βραζιλία δεν έχει ιστορικό δραστηριότητας τζιχαντιστών, οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι δύσκολο να οργανωθεί μία συντονισμένη επίθεση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Παρόλα αυτά, το Ρίο, όπως και άλλες πόλεις, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο ενός «μοναχικού λύκου» δηλαδή ανθρώπων που δρουν ατομικά προσεγγίζονται μέσω κοινωνικών δικτύων από τους τζιχαντιστές.

rio1

Άσκηση ασφαλείας πάνω απο το Ρίο ντε Τζανέιρο/Πηγή:EPA/EFE / Antonio Lacerda

Τα μέτρα ασφαλείας εντείνονται μετά την επίθεση στη Νίκαια

Οι αρχές της Βραζιλίας, μετά και την επίθεση του ISIS στη Νίκαια της Γαλλίας, επανεξετάζουν τα μέτρα ασφαλείας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες μεγαλώνοντας τις περιμέτρους περιπολίας τους στα κεντρικά σημεία και προσθέτοντας επιπλέον κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Περίπου 85.000 αστυνομικοί, στρατιώτες και πυροσβέστες θα είναι σε ετοιμότητα κατά τη διάρκεια των Αγώνων, υπερδιπλάσιοι από όσους ήταν στο Λονδίνο 4 χρόνια πριν. Χαρακτηριστικό των αυξημένων μέτρων ασφαλείας, είναι και το γεγονός ότι μόλις δύο εβδομάδες πριν την τελετή έναρξης, στρατιώτες έκαναν την εμφάνισή τους ακόμη και σε μεγάλες παραλίες, όπως η Κοπακαμπάνα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Βραζιλίας δεν έδωσε διαπίστευση σε τέσσερις εκ των 500.000 αιτούντων, καθώς υπήρχαν υποψίες για διασυνδέσεις τους με την τρομοκρατία. Μάλιστα πηγή από το υπουργείο Δικαιοσύνης, εξήγησε στο CNNi πως επρόκειτο για τέσσερις καταζητούμενους, χωρίς ωστόσο να αναφέρει πληροφορίες για την εθνικότητά τους.

Υπάρχει και βραζιλιάνικο παρακλάδι του ISIS;

Στις 17 Ιουλίου έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της μία ομάδα τζιχαντιστών η οποία δήλωσε πίστη στον Αμπού Μπακρ αλ – Μπαγκντάτι, τον αρχηγό του ISIS και δημοσίευσε προπαγανδιστικά μηνύματα υπέρ του ISIS στα πορτογαλικά, την επίσημη γλώσσα της Βραζιλίας, γεγονός που δεν εξέπληξε τον υπεύθυνο ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, Αντρέι Ροντρίγκιεζ, ο οποίος είπε στο CNNi ότι δεν εξεπλάγη που ο ISIS χρησιμοποιεί την πορτογαλική γλώσσα πριν τους Αγώνες: «Δεν είναι κάτι καινούριο. Είναι γνωστό πως χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα για να προωθήσουν την ιδεολογία τους και να στρατολογήσουν».

Παρόλα αυτά, υπάρχουν αμφιβολίες για την αυθεντικότητα όσων υποστηρίζουν πως εκπροσωπούν ένα βραζιλιάνικο παρακλάδι του ISIS, καθώς δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις για την ύπαρξή τους, μια που κανείς δεν έχει αντιληφθεί δραστηριότητα τζιχαντιστών στη χώρα.

Επίσημες πηγές από τη Βραζιλία, αναφέρουν πως είναι σε συνεργασία και με ξένες κυβερνήσεις, καθώς έχουν δημιουργήσει και ένα κεντρικό αντιτρομοκρατικό κέντρο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, για να καταφέρουν να σταματήσουν οποιεσδήποτε απειλές περιμένουν το Ρίο.

Rio Olympics: Brazil weighs jihadi threats, By Pamela Boykoff, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ