ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ολάντ υπέρ της Μέι για την καθυστέρηση των συζητήσεων

Ο Ολάντ υπέρ της Μέι για την καθυστέρηση των συζητήσεων
REUTERS/Philippe Wojazer

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε την Πέμπτη ότι καταλαβαίνει απόλυτα το αίτημα της Βρετανίας για παράταση χρόνου από τις διαπραγματεύσεις της εξόδου από την ΕΕ.

«Δεν μπορούν να υπάρξουν ακόμα προ-διαπραγματεύσεις και συζητήσεις, ωστόσο πρέπει να γίνει μια προεργασία για την τελική διαπραγμάτευση», αναφέρει σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Τερέζα Μέι, ο Γάλλος πρόεδρος.

«Καταλαβαίνουμε απόλυτα ότι μια νέα κυβέρνηση χρειάζεται το χρόνο της. Όμως το επαναλαμβάνω, όσο το δυνατόν συντομότερα θα είναι το καλύτερο, προς το κοινό συμφέρον της Ευρώπης, της Βρετανίας, των οικονομιών μας», δήλωσε χαρακτηριστικά από το Παρίσι.

Ο Φρανσουά Ολάντ επανέλαβε την θέση της Γαλλίας ότι η Βρετανία μπορεί να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά εφόσον αποδεχθεί μεταξύ άλλων το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης των ανθρώπων. Ειδάλλως το Λονδίνο πρέπει να επιλέξει μεταξύ μιας ενιαίας αγοράς και «ενός άλλου καθεστώτος».

Ο αρχηγός των Σοσιαλιστών επαναβεβαίωσε επίσης την υποστήριξή του για τη συνοριακή συμφωνία του Le Touquet μεταξύ Γαλλίας -Βρετανίας.

Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι υπογράμμισε ότι θα ήθελε να διατηρήσει τους στενούς οικονομικούς δεσμούς με τη Γαλλία παρά την απόφαση του Λονδίνου υπέρ του Brexit.

«Καθώς η Βρετανία αποχωρεί από την ΕΕ θα πρέπει να καθορίσουμε τους τρόπους που θα διατηρήσουμε τις όσο το δυνατόν στενότερες οικονομικές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης τόνισε επίσης ότι θέλει να «μεγιστοποιήσει τις ευκαιρίες τόσο για τη Βρετανία όσο και την ΕΕ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ