ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση στο Μόναχο: 10 νεκροί - 18χρονος, γερμανο-ιρανός ο δράστης

Επίθεση στο Μόναχο: 10 νεκροί - 18χρονος, γερμανο-ιρανός ο δράστης
Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και τραυματιοφορείς έξω από το εμπορικό κέντρο Olympia στο Μόναχο REUTERS/Michael Dalder

Ένας 18χρονος Γερμανός ιρανικής καταγωγής -ο οποίος κατά τα φαινόμενα έδρασε μόνος του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε- ευθύνεται για το χθεσινό μακελειό στο πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο Olympia του Μονάχου, σύμφωνα με τον Αρχηγό της Αστυνομίας της πόλης, Χουμπέρτους Άντρε.

Απολογισμός: 10 νεκροί -του δράστη συμπεριλαμβανομένου- και 16 τραυματίες -ανάμεσά τους και παιδιά- εκ των οποίων τρεις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η επίθεση

Ο δράστης, για άγνωστη, μέχρι στιγμής, αιτία, άρχισε να πυροβολεί κατά του ανυποψίαστου πλήθους -πρώτα σ’ ένα φαστ φουντ και στη συνέχεια στο παρακείμενο Olympia. Ανατριχιαστικό ερασιτεχνικό βίντεο-ντοκουμέντο με τη στιγμή της επίθεσης αναρτήθηκε, λίγη ώρα μετά στο twitter, αργότερα, όμως, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης το απέσυρε.

MUNICH POLICE

Έφοδος αστυνομικών με πολιτικά σε γκαράζ προς εντοπισμό του δράστη - Πηγή: Reuters (screenshot)

Τρομοκρατία ή αμόκ;

Παραμένει αδιευκρίνιστο.

Οι αρχικές εκτιμήσεις των Αρχών υποδήλωναν τρομοκρατία. Ειπώθηκε ότι οι δράστες ήταν μάλλον τρεις. Τα ΜΜΕ άρχισαν να διερωτώνται εάν πρόκειται για ισλαμιστές ή νεοναζί καθώς η σφαγή συνέπιπτε με τη μαύρη επέτειο των πέντε χρόνων από το μακελειό που προκάλεσε το 2011 ο Μπρέιβικ στο νησί Ουτόγια της Νορβηγίας.

Στη συνέχεια, όμως, ο προσωπάρχης της Άνγκελα Μέρκελ, είπε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας είχαν πληροφορίες μόνο για έναν, πως τα κίνητρά του αγνοούνται και υπογράμμισε:

Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι (η επίθεση) συνδέεται με τρομοκρατία, αλλά δεν μπορούμε και να το επιβεβαιώσουμε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του υπουργού εξωτερικών, Στάινμαγερ:

police munich rampage

Συγκλονισμένοι παρακολουθούμε τις ειδήσεις από το Μόναχο. Ακόμη δεν έχουν διαλευκανθεί πλήρως τα κίνητρα αυτής της αποτρόπαιης πράξης, ακόμη έχουμε αντικρουόμενες πληροφορίες. Ήδη τώρα όμως είναι σαφές ότι θα θρηνήσουμε νεκρούς και (έχουμε) πολλούς τραυματίες. Η σκέψη μας βρίσκεται απόψε κοντά σε όλα τα θύματα, τους συγγενείς και τους φίλους τους.

Αστυνομική επιχείρηση πέριξ του εμπορικού κέντρου Olympia - Πηγή: Reuters (screenshot)

Στη μετατόπιση, από τις αρχικές εκτιμήσεις περί τριών δραστών και, ενδεχομένως, επίθεσης με άρωμα τρομοκρατίας, προς την κατεύθυνση ενός εκτελεστή ο οποίος, ίσως, να κατελήφθη από αμόκ φαίνεται πως συνέτεινε η έντονη συνομιλία που είχε ένοπλος (ο δράστης, εικάζεται) σε ταράτσα κτιρίου με ένοικο πολυκατοικίας. Ο ένοπλος ακούγεται να λέει πως είναι Γερμανός, έχει μεγαλώσει σε λαϊκή γειτονιά του Μονάχου και -παρότι, σ’ εκείνο το σημείο, δεν ακούγεται ευκρινώς- σαν να κάνει λόγο για θεραπεία στην οποία είχε υποβληθεί. Αρχικές αναφορές ότι καταφέρετο κατά των μεταναστών στη χώρα, απεδείχθη ότι δεν προέρχοντο από εκείνον αλλά από τον άγνωστό του συνομιλητή.

Η συνομιλία

Η απομαγνητοφώνηση

Προσώρας, και έως ότου ολοκληρώσει την έρευνα στο οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον, η αστυνομία αρκείται να επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν το δράστη με τον ISIS και τον τζιχαντισμό.

apartment munich

Οι αστυνομικοί ερευνούν το διαμέρισμα του δράστη - Πηγή:REUTERS/Michael Dalder

Για ώρες πολλές, όσες, δηλαδή, χρειάστηκαν οι Αρχές για να διαλευκάνουν την κατάσταση, το Μόναχο είχε παραλύσει. Τα μέσα μεταφοράς είχαν ακινητοποιηθεί ενώ αστυνομικές ενισχύσεις από ολόκληρη τη Βαυαρία έφταναν κατά κύματα στην πρωτεύουσά της -την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας. Η Αστυνομία ζητούσε επιτακτικά από τους πολίτες να μην αναρτούν στα σόσιαλ μίντια φωτογραφίες από τις επιχειρήσεις και την έρευνά της ούτε από το σημείο της επίθεσης αλλά να στέλνουν ό,τι υλικό έχουν σε διαδικτυακό τόπο που δημιουργήθηκε ειδικώς για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Η επίθεση, είναι η τρίτη κατά πολιτών σε δυτικοευρωπαϊκή χώρα μέσα σε 8 ημέρες. Την ευθύνη για τις δύο προηγούμενες -η μία στη Νίκαια της Γαλλίας, η άλλη στο Βίρτσμπουργκ της Γερμανίας- ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Το μακελειό συνέβη σε απόσταση αναπνοής από τις αθλητικές εγκαταστάσεις που έχουν ταυτιστεί με τη “Σφαγή του Μονάχου” -δηλαδή, το θάνατο 11 ισραηλινών αθλητών κατά τη διάρκεια ομηρίας τους από παλαιστίνιους της ομάδας “Μαύρος Σεπτέμβρης” στους Ολυμπιακούς του 1972.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ