ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Η Ευρώπη συντηρεί προκαταλήψεις έναντι της Τουρκίας

Ερντογάν: Η Ευρώπη συντηρεί προκαταλήψεις έναντι της Τουρκίας
REUTERS/ UMIT BEKTAS

Στις επικρίσεις των Ευρωπαίων για την καταστολή που εφαρμόζει μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα απάντησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί τους Ευρωπαίους ότι συντηρούν προκαταλήψεις έναντι της χώρας του. "Όσον αφορά την Τουρκία, έχουν προκαταλήψεις και θα συνεχίσουν να ενεργούν με τις προκαταλήψεις αυτές", δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24 και πρόσθεσε: "Είναι 53 χρόνια που η Ευρώπη μας κάνει να περιμένουμε στην πόρτα".

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προειδοποιήσει ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής, για την οποία έκανε λόγο η Άγκυρα αμέσως μετά το πραξικόπημα, κλείνει το δρόμο της ένταξή της.

"Αν ο λαός μου, η χώρα μου, ζητεί συνεχώς τη θανατική ποινή, εάν οι εκπρόσωποι του λαού μου στο κοινοβούλιο λένε ναι, λυπάμαι, πρέπει να σεβαστώ αυτό το αίτημα", απάντησε ο Ερντογάν, τονίζοντας πως "Στις δημοκρατίες, η κυριαρχία ανήκει στο λαό".

"Καμία άλλη χώρα δεν έχει τόσο πολύ υποφέρει κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και όσον αφορά την κατάργηση της θεώρησης των διαβατηρίων" για τους τούρκους πολίτες, τόνισε ακόμα ο Ερντογάν εκτιμώντας ότι η χώρα του είναι σε "καλύτερη θέση" από ό,τι οι περισσότερες άλλες που εντάχθηκαν στην Ένωση.

Στη μεταναστευτική κρίση "ενεργήσαμε ως ασπίδες στην Ευρώπη", "αυτοί έδωσαν υποσχέσεις και δεν τις τήρησαν", δήλωσε.

Τσαβούσογλου: Θα γίνει ότι είναι δυνατό για την έκδοση Γκιουλέν

Την ίδια ώρα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου, σημείωσε ότι η Τουρκία θα κάνει ότι είναι δυνατό, τόσο πολιτικά όσο και νομικά για να επιτύχει την έκδοση του μουσουλμάνου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, τόνισε ότι η ολοκλήρωση του φακέλου για την έκδοση του Γκιουλέν, αναμένεται μέσα στο επόμενο 10ήμερο. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι ο δεσμός μεταξύ των στρατιωτών που συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα και του Γκιουλέν είναι “ξεκάθαρος.”

Γνωστοποίησε επίσης, ότι η Τουρκία εντείνει τις προσπάθειές της, για τη διάλυση των σχολείων που έχει οργανώσει ο Γκιουλέν στο εξωτερικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ