ΚΟΣΜΟΣ

Συγκέντρωση κατά του πραξικοπήματος στην Κωνσταντινούπολη

Συγκέντρωση κατά του πραξικοπήματος στην Κωνσταντινούπολη
REUTERS/ HANDOUT

Οκτώ μέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και ενώ συνεχίζονται οι μαζικές διώξεις από την τουρκική κυβέρνηση, το Ρεπουμπλικανικό Λαικό Κόμμα (CHP), καλεί σε συγκέντρωση υπέρ της δημοκρατίας στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη σήμερα Κυριακή (24/7).

Στο κάλεσμα του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης συμμετείχε και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ενόψει της σημερινής διαδήλωσης στην πλατεία Ταξίμ, που αναμένεται μαζική, οι υποστηρικτές του Ερντογάν κατέβηκαν χθες βράδυ στους δρόμους όπου εξέφρασαν το μίσος τους για τον Φετουλάχ Γκιουλέν, του οποίου ο ανιψιός, Μοχάμεντ Σαΐτ Γκιουλέν, και ο στενός συνεργάτης Χαΐλς Χαντσί συνελήφθησαν.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία, όπου επιβλήθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για πρώτη φορά σε 15 χρόνια, αύξησε σε 30 ημέρες τη μέγιστη διάρκεια της προσωρινής κράτησης από 4 που ήταν και διέλυσε περισσότερα από 2.000 ιδρύματα και θεσμούς, μεταξύ των οποίων, η προεδρική φρουρά.

Επιπλέον, έχει προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις χιλιάδων υπαλλήλων και δημοσίων λειτουργών, τους οποίους κατηγορεί ότι έχουν σχέση με τον Γκιουλέν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει ξεκάθαρα ότι τα μέτρα στα οποία προχωρεί η κυβέρνηση του Ερντογάν, δεν συμβαδίζουν με ένα κράτος δικαίου και λειτουργούν ως ανασταλτικός παράγοντας για την ενταξιακή της πορεία στην Ε.Ε.

Ο Ερντογάν, ωστόσο, απορρίπτει τις επικρίσεις και τις επιφυλάξεις που διατυπώνει η Ε.Ε. για τις εκκαθαρίσεις που άρχισαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Αυτά που λένε οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι "δεν με ενδιαφέρουν και δεν τους ακούω", δήλωσε ο Ερντογάν χαρακτηριστικά και προειδοποίησε ότι δεν θα μειωθεί η αντεπίθεση κατά του υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει εξόριστος στις ΗΠΑ και κατηγορείται από την Άγκυρα ως ενορχηστρωτής του πραξικοπήματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ