ΚΟΣΜΟΣ

Σύλληψεις δύο Τούρκων στρατηγών στο Ντουμπάι

Σύλληψεις δύο Τούρκων στρατηγών στο Ντουμπάι
REUTERS/Kenan Gurbuz

Δύο Τούρκοι στρατηγοί με έδρα το Αφγανιστάν συνελήφθησαν από τις αρχές του Ντουμπάι έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, όπως μεταδίδει το CNN Turk, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

Πρόκειται για τον στρατηγό Καχίτ Μπακίρ, επικεφαλής των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων που αποτελεί μέρος της Διεθνούς Συμμαχίας του ΝΑΤΟ με βάση το Αφγανιστάν και τον Ταξίαρχο Σενέρ Τοπούκ, ο οποίος είναι αρμόδιος για την εκπαίδευση και την βοήθεια στη χώρα.

Τουλάχιστον 246 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την νύχτα της 15ης Ιουλίου, όταν μια μονάδα του τουρκικού στρατού χρησιμοποιώντας μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, εξαπέλυσε επίθεση σε κτίρια, μεταξύ αυτών και την Βουλή, σε μια απόπειρα να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Οι στρατηγοί μεταφέρθηκαν στην Τουρκία την Τρίτη το πρωί, σύμφωνα με το CNN Turk.

Την ίδια ώρα, η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα, έδωσε το «πράσινο φως» για την εθελοντική απομάκρυνση μελών των οικογενειών του προσωπικού της, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Το γεγονός την κήρυξης της Τουρκίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνέβαλε επίσης στην απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών να αλλάξει το καθεστώς των Αμερικανών πολιτών που διαμένουν στην χώρα.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι Αμερικανοί πολίτες στην Τουρκία ενδέχεται να διαπιστώσουν μεγιστοποίηση στρατιωτικών και αστυνομικών δραστηριοτήτων καθώς και περιορισμούς στις μετακινήσεις», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ