ΚΟΣΜΟΣ

Ξεφεύγει ο Ερντογάν: 15.000 συλλήψεις, «λουκέτο» σε 130 ΜΜΕ, ουρητήριο το σπίτι του Γκιουλέν

Ξεφεύγει ο Ερντογάν: 15.000 συλλήψεις, «λουκέτο» σε 130 ΜΜΕ, ουρητήριο το σπίτι του Γκιουλέν
Getty Omages/ Chris McGrath

Ξεφεύγει το πράγμα στην Τουρκία καθώς οι διώξεις του τούρκου Προέδρου δεν έχουν σταματημό και αγγίζουν όλο το φάσμα της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής της χώρας.

Όπως έγινε γνωστό χθες βράδυ η κυβέρνηση έκλεισε τρία πρακτορεία ειδήσεων μεταξύ αυτών και το CIHAN, 16 τηλεοπτικούς σταθμούς, 23 ραδιοφωνικούς σταθμούς και 45 εφημερίδες μεταξύ αυτών και τη "Ζαμάν".

Είναι χαρακτηριστικό πως η κυβέρνηση της Τουρκίας πριν από μερικούς μήνες σε μια πρωτοφανή παρέμβαση είχε "ξηλώσει" τους πάντες από την εφημερίδα "Ζαμάν" και είχε αλλάξει και την γραμμή της εφημερίδας που έως τότε "χτυπούσε" ανηλεώς τα έργα και τις ημέρες του σουλτάνου Ερντογάν.

Σύμφωνα με το CNN Turk συνολικά θα κλείσουν 130 ΜΜΕ. Παράλληλα η τουρκική κυβέρνηση αποστρατεύει περί τα 1.684 μέλη των ενόπλων δυνάμεων.

Χθες βράδυ προσήχθησαν ο Αλί Μπουλάτς και Μουμτζαζέρ Τούρκονε, πολύ γνωστά ονόματα που αρθρογραφούσαν στην εφημερίδα «Ζαμάν».

CoZT 2FWYAAMmUz

Περισσότεροι από 15.000 υπό κράτηση

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το CNN Turk, μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος έχουν τεθεί υπό κράτηση περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 10.000 είναι στρατιώτες, ενώ συνολικά σε 8.113 ανθρώπους απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες κι αναμένεται να δικαστούν.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNN Turk από την επόμενη του πραξικοπήματος όταν και ξεκίνησαν οι πρώτες διώξεις, ο αριθμός των υπό κράτηση ύποπτων για συμμετοχή στο πραξικόπημα έχει φτάσει τις 15.000 εκ των οποίων οι 10.000 είναι στρατιώτες. Υπολογίζεται ότι σε περισσότερους από 8.000 έχουν απαγγελθεί επίσημα κατηγορίες.

Το τσουνάμι διώξεων πάντως δεν φαίνεται να πτοεί τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ ο οποίος σε χθεσινή του συνέντευξη στο βρετανικό Sky News υποστήριξε ότι οι μαζικές εκκαθαρίσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί και «μπορεί να υπάρξουν και νέες συλλήψεις».

«Η έρευνα συνεχίζεται, πρόσωπα αναζητούνται και θα μπορούσαν να υπάρξουν νέες συλλήψεις και κρατήσεις. Η διαδικασία δεν έχει προς το παρόν ολοκληρωθεί» επισήμανε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια αυτής της συνέντευξης, επαναλαμβάνοντας, παράλληλα, το αίτημα προς τις ΗΠΑ για έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να διαρρήξουμε τις σχέσεις μας όμως σπεύδουμε να υπογραμμίσουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι και το έχουμε διαμηνύσει στην αμερικανική κυβέρνηση», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Σχεδιασμένες από πριν οι εκκαθαρίσεις

Ο Ερντογάν πάντως φαίνεται να είχε έτοιμες τις λίστες εκκαθαρίσεων πολύ νωρίτερα από τις 15 Ιουλίου. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και γαμπρός του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, το γεγονός αυτό φαίνεται να αποτέλεσε και την αιτία του πραξικοπήματος καθώς ορισμένα «στοιχεία» του στρατού πληροφορήθηκαν τις επικείμενες διώξεις και οργάνωσαν την στάση της 15ης Ιουλίου.

Ο Αλμπαϊράκ αποκάλυψε ότι το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (YAS) επρόκειτο να συγκληθεί εντός του καλοκαιριού για να απομακρύνει από το στράτευμα όλους τους αξιωματικούς που θεωρούνται ύποπτοι για δεσμούς με τον Γκιουλέν.

«Οι άνθρωποι αυτοί (σ.σ. που συμμετείχαν στα δίκτυα του Γκιουλέν) είχαν ανακαλυφθεί και λίστες (με ονόματα) είχαν σταλεί στα αρμόδια υπουργεία. Όταν (οι πραξικοπηματίες στρατιωτικοί) κατάλαβαν τι θα γινόταν, πήραν την τελική τους απόφαση» υποστήριξε ο Αλμπαϊράκ.

Ουρητήριο το πατρικό του Γκιουλέν

Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι το πατρικό σπίτι του Φετουλάχ Γκιουλέν, του ανθρώπου που ο Ερντογάν κατηγορεί ότι υποκίνησε το πραξικόπημα, θα μετατραπεί σε δημόσιες τουαλέτες, ύστερα από αίτημα των κατοίκων του χωριού! Το πατρικό του Γκιουλέν βρίσκεται στην επαρχία Ερζουρούμ,

ΔΗΜΟΦΙΛΗ