ΚΟΣΜΟΣ

Προσφυγικό: ανακαλεί ο Ερντογάν τους Τούρκους αξιωματούχους από τα ελληνικά νησιά

Προσφυγικό: ανακαλεί ο Ερντογάν τους Τούρκους αξιωματούχους από τα ελληνικά νησιά
Reuters Foundation/Lin Taylor

Σε έμμεσο «πάγωμα» της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων από τα ελληνικά νησιά προχώρησε η Τουρκία μετά το πραξικόπημα στη γειτονική χώρα.

Σε μια κίνηση που προκαλεί προβληματισμό προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες πριν δέκα μέρες -τρείς μόλις μέρες μετά το πραξικόπημα-η Άγκυρα ανακάλεσε τους εφτά αξιωματούχους που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά προς εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι πήραν οδηγία να επιστρέψουν στη χώρα του ενώ οι τουρκικές Αρχές επισήμως ενημέρωσαν την Αθήνα ότι η ανάκληση είναι προσωρινή κα αφορά την ανανέωση των διαβατηρίων τους.

Ωστόσο, η συγκυρία που γίνεται η συγκεκριμένη κίνηση προκαλεί ερωτήματα καθώς πιθανότατα σχετίζεται με τις εξελίξεις στη γείτονα χώρα μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Επιπλέον, η συγκεκριμένη κίνηση συνεπάγεται με «πάγωμα» της συμφωνίας με την ΕΕ κάτι που είχε προειδοποιήσει στις τελευταίες συνεντεύξεις του ο Ερντογάν. Παράλληλα, στην Αθήνα παρατηρούν με ανησυχία τόσο τις αυξημένες ροές προσφύγων από την Τουρκία, μετά τις 15 Ιουλίου όσο και το γεγονός ότι οι τουρκικές Αρχές καθυστερούν να εξετάσουν αιτήματα επανεισδοχής που γίνονται από την Ελλάδα.

Χρηματοδότηση στην Τουρκία με 1,4 δισ. για το προσφυγικό

Την ίδια ώρα πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένέκρινε -εκτάκτως- σήμερα χρηματοδότηση 1,4 δις ευρώ στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας για την προσφυγική κρίση.

Το συγκεκριμένο πακέτο περιλαμβάνει:

  • Άμεση παροχή επιχορηγήσεων στα τουρκικά υπουργεία Παιδείας και Υγείας για να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες οι Σύροι πρόσφυγες και τα παιδιά τους
  • Χρηματοδότηση στους δήμους και τις κοινότητες υποδοχής
  • Χρηματοδότηση που θα επιτρέψει σε διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να δημιουργήσουν μια λίστα έργων για μελλοντική υλοποίηση

Με τη σημερινή έγκριση, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κινητοποιήσει συνολικά 2,15 δισ. ευρώ από τα 3 δισ. στα οποία είχε δεσμευτεί να παραχωρήσει στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία. Όπως αναφέρει σε συνέντευξη Τύπου, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα:

Η Επιτροπή υλοποιεί τις δεσμεύσεις, τις οποίες έχει λάβει στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης με την Τουρκία της 18ης Μαρτίου 2016.

Η εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Ένωση έχει διαθέσει ακόμα 79 εκατομμύρια ευρώ σε διεθνής οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ