ΚΟΣΜΟΣ

Δεν αλλάζει η Μέρκελ την προσφυγική πολιτική της παρά τις επιθέσεις

Δεν αλλάζει η Μέρκελ την προσφυγική πολιτική της παρά τις επιθέσεις
REUTERS/Hannibal Hanschke

Διακόπτοντας τις καλοκαιρινές της διακοπές η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ παραχώρησε σήμερα την ετήσια συνέντευξη Τύπου η οποία μεταφέρθηκε εκτάκτως πιο νωρίς λόγω των αλλεπάλληλων αιματηρών επιθέσεων στην Γερμανία το τελευταίο διάστημα.

Η γερμανίδα καγκελάριος υπεραμύνθηκε της πολιτικής της για τους πρόσφυγες ενώ πρόσθεσε πως το γεγονός ότι δύο δράστες επιθέσεων στην Γερμανία ήταν πρόσφυγες αποτελεί χλεύη τόσο προς την Γερμανία όσο και προς τους άλλους πρόσφυγες.

Η Μέρκελ είπε πως οι τρομοκράτες επιδιώκουν να καταστρέψουν την ετοιμότητα της χώρας να υποδέχεται ανθρώπους και τόνισε πως είναι υποχρέωση της Γερμανίας να μην υποκύψει σε αυτό.

«Οι τρομοκράτες θέλουν να μας κάνουν να σταματήσουμε να βλέπουμε το σημαντικό, να σπάσουν την συνοχή μας και την αίσθηση της κοινότητας διακόπτοντας τον τρόπο ζωής μας, την προθυμία μας να είμαστε ανοιχτοί σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη».

Βλέπουν μίσος και φόβο μεταξύ των πολιτισμών και βλέπουν μίσος και φόβο μεταξύ των θρησκειών. Θα σταθούμε αποφασιστικά απέναντι σε αυτό

Στη συνέχεια, η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε την ανάγκη για ένα σύστημα προειδοποίησης για περιστατικά ριζοσπαστικοποίησης και ισλαμικού εξτρεμισμού ενώ πρότεινε μέτρα για ανταλλαγή πληροφοριών, την αντιμετώπιση των πωλήσεων όπλων μέσω internet και για την βελτίωση της ανταπόκρισης σε πιθανές επιθέσεις, ωστόσο υποστήριξε πως, «η ενδελεχής ανάλυση είναι αναγκαία πριν από οποιαδήποτε απάντηση».

Στο αντίποδα των δραματικών δηλώσεων Ολάντ περί «πολέμου» με τον τζιχαντισμό η Μέρκελ επανέλαβε την περίφημη φράση που είχε πει κατά την διάρκεια της περυσινής συνέντευξης Τύπου – όπου κυρίαρχο θέμα ήταν το προσφυγικό – δηλαδή «Θα τα καταφέρουμε» ("WIR SCHAFFEN DAS"), δηλώνοντας παράλληλα ότι η ίδια είναι πεπεισμένη ότι η χώρα θα μπορέσει να διαχειριστεί αυτό το ιστορικό καθήκον.

Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με το Ισλάμ, ξεκαθάρισε η Μέρκελ, κάνουμε αγώνα κατά της τρομοκρατίας ενώ δεσμεύθηκε ότι θα κάνει τα πάντα για την αποφυγή παρόμοιων επιθέσων, λέγοντας ότι το κράτος πρέπει να αποκασταστήσει την εμπιστοσύνη.

H Μέρκελ, σε αντίθεση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, που την Πέμπτη επισκέφθηκε την Νορμανδία μετά την φρικτή δολοφονία ιερέα σε εκκλησία από δύο τζιχαντιστές, η γερμανίδα καγκελάριος δεν βρέθηκε σε κανένα από τα σημεία επιθέσεων στην Γερμανία - μια απουσία που συζητήθηκε αρκετά και γέννησε ερωτηματικά σχετικά με την δυνατότητα διακυβέρνησης της χώρας σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή.

Σε σχετική ερώτηση η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε πως έχει αποφασίσει να παραστεί σε μια επιμνημόσυνη τελετή που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Μόναχο για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα όλων των επιθέσων.

Ανησυχία για τις εξελίξεις στην Τουρκία

Αναφερόμενη στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως η χώρα πρέπει να δείξει ισορροπία στην αναζήτηση των ενόχων της απόπειρας, προσθέτοντας ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στην χώρα μέλος του ΝΑΤΟ με ανησυχία.

«Φυσικά, όταν επιχειρείται μια τέτοια ανατροπή είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα κατά των στασιαστών με όλα τα μέσα και τα εργαλεία του συντάγματος. Σε ένα συνταγματικό κράτος – και αυτό είναι που με ανησυχεί και το παρακολουθώ στενά – η αρχή της ισορροπίας πρέπει να διασφαλίζεται», πρόσθεσε.

Σχετικά με την συμφωνία Ε.Ε – Τουρκίας για το προσφυγικό, η γερμανίδα καγκελάριος είπε πως είναι προς όφελος και των δύο μερών ενώ πρόσθεσε πως παρά την ύπαρξη ζητημάτων που προκαλούν ανησυχία για την Τουρκία, η χώρα παραμένει ένας σημαντικός εταίρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ