ΚΟΣΜΟΣ

Κλ. Ρέγκλινγκ: Άλλα δύο χρόνια Μνημόνια αν...

Κλ. Ρέγκλινγκ: Άλλα δύο χρόνια Μνημόνια αν...
EUROKINISSI/ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Να επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να βγει επιτυχώς από το πρόγραμμα καλεί την Ελλάδα ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) χαρακτήρισε τη χώρα μας ως την πιο δύσκολη περίπτωση και επεσήμανε ότι η εφαρμογή του προγράμματος διεκόπη όταν την εξουσία ανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Βρισκόμαστε εν μέσω του τρίτου προγράμματος προσαρμογής στην Ελλάδα. Η χώρα ήταν η πιο δύσκολη περίπτωση, καθώς οι άλλες χώρες χρειάστηκαν μόνο ένα πρόγραμμα και η εφαρμογή στην Ελλάδα διεκόπη το πρώτο μισό του προηγούμενου έτους, όταν η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ανέλαβε την εξουσία», επεσήμανε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Korean Herald και προσέθεσε πως τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας προήλθαν από έναν συνδυασμό παραγόντων.

«Η Ελλάδα είχε τις περισσότερες και τις βαθύτερες στρεβλώσεις από τις υπόλοιπες, το μεγαλύτερο δημοσιονομικό και εμπορικό έλλειμμα, και άλλα διαρθρωτικά προβλήματα, και γι' αυτό χρειάστηκε να κάνει την πιο δύσκολη προσαρμογή. Επίσης, η αδύναμη διοίκησή της είχε περιορισμένη δυνατότητα εφαρμογής των μέτρων», σημείωσε ακόμα ο κ. Ρέγκλινγκ.

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι η χώρα θα μπορούσε να βγει από το πρόγραμμα σε 2 χρόνια, αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «από τον προηγούμενο Αύγουστο η συνεργασία έχει επιστρέψει και αν η Ελλάδα ακολουθήσει την μεταρρυθμιστική ατζέντα, είμαι σίγουρος ότι θα εξέλθει με επιτυχία από το πρόγραμμα, μέσα σε περίπου δύο χρόνια».

«Η Ελλάδα έχει σχετικά υψηλό χρέος στο 180%, με το ήμισυ αυτού να χρηματοδοτείται μέσω του ιδρύματός μου. Το επιτόκιο που αποπληρώνει η Ελλάδα είναι πολύ χαμηλό - μεταξύ 0,5 και 1 % - και αυτή είναι μια υποφερτή επιβάρυνση σε σχέση με τα επιτόκια της αγοράς που είναι υψηλότερα. Αυτό θα τους δώσει χρόνο να αναπτυχθούν μέσα από τα προβλήματά τους», ανέφερε ο κ. Γκάμπριελ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ