ΚΟΣΜΟΣ

Αντιπρόεδρος τουρκικής κυβέρνησης: Τρομοκράτες διείσδυσαν στον κρατικό μηχανισμό

Αντιπρόεδρος τουρκικής κυβέρνησης: Τρομοκράτες διείσδυσαν στον κρατικό μηχανισμό
REUTERS/Thilo Schmuelgen (φωτογραφία αρχείου)

Για τρομοκράτες οι οποίοι διείσδυσαν στον κρατικό μηχανισμό, κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ σε συνέντευξή του στη βέλγικη εφημερίδα L΄ Echo, αναφερόμενος στην απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε στη χώρα του. 

Αναφέρει δε ότι οι συλληφθέντες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία θα κριθούν με βάση τα «αυστηρότερα διεθνή πρότυπα».


Εκφράζει την πεποίθηση ότι «είναι προς το συμφέρον των Ευρωπαίων να εξαρθρωθεί το δίκτυο Γκιουλέν», καθώς αν το πραξικόπημα είχε επιτύχει θα είχε ακολουθήσει χάος και οικονομική αστάθεια.

Για τις ευρωπαϊκές ανησυχίες για το κράτος δίκαιου, ο ίδιος σχολιάζει: «Μη μας κρίνετε εξ αποστάσεως. Ελάτε στην Τουρκία για να συζητήσουμε επ’ αυτού. Έχουμε λάβει πολλές αποφάσεις σε συνεννόηση με την αντιπολίτευση. Ο Πρόεδρος Ερντογάν ανέστειλε όλες τις εν εξελίξει δικαστικές υποθέσεις κατά των ηγετών της αντιπολίτευσης ως ένδειξη κατευνασμού. Σήμερα, πρέπει να δοθεί στην Τουρκία το πλεονέκτημα της αμφιβολίας», αναφέρει.

Επίσης, παραδέχεται ότι η κατάσταση σε συνέχεια των μαζικών συλλήψεων θυμίζει «κυνήγι μαγισσών», γεγονός που επιβαρύνει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, αλλά τονίζει ότι πρόκειται «για τρομοκράτες οι οποίοι διείσδυσαν στον κρατικό μηχανισμό», αναφέρει σε τηλεγράφημά του το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει σταδιακά, αλλά θα χρειαστεί χρόνος» σημειώνει, ενώ αναφέρει ότι ενδέχεται οι διαδηλωτές του πάρκου Γκεζί που είχαν προκαλέσει μαζικές αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες την άνοιξη του 2013 να κατευθύνονται από το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν. Επίσης αναφέρει ότι ενδέχεται οι πιλότοι που κατέρριψαν το ρωσικό αεροσκάφος στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας να συμμετείχαν στο πραξικόπημα.

Σε ερώτηση πότε θα αρθεί η κατάσταση ανάγκης, αναφέρει ότι αυτό θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση των ενόπλων δυνάμεων και απομακρυνθούν «τα σάπια μήλα από τον κρατικό μηχανισμό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ