ΚΟΣΜΟΣ

Κυβερνοεπίθεση στα συστήματα ασφαλείας του Κρεμλίνου

Κυβερνοεπίθεση στα συστήματα ασφαλείας του Κρεμλίνου
REUTERS/Kacper Pempel/File Photo

Θύμα αγνώστων χάκερς έπεσε η κυβέρνηση της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες μυστικών πληροφοριών της χώρας.

Συγκεκριμένα, ένας «κατασκοπευτικός ιός» πρόσβαλε τα δίκτυα 20 φορέων της κυβέρνησης, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB).

Οι αναφορές σχετικά με την επίθεση στα συστήματα ασφαλείας έρχονται μόλις λίγες ημέρες αφότου οι ΗΠΑ άφησαν αιχμές κατά της Ρωσίας ότι η εμπλέκονται στην παραβίαση του συστήματος του Κόμματος των Δημοκρατικών -από όπου και εκλάπη μεγάλος όγκος δεδομένων.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «αντι-ρωσική» ρητορική για την οποία υπεύθυνη είναι η Ουάσιγκτον.

Η FSB δεν αναφέρει στην ανακοίνωσή της ποιον θεωρεί υπεύθυνο για την επίθεση στα ρωσικά δίκτυα, ωστόσο υποστηρίζει ότι φέρει ποικίλες ομοιότητες με άλλες υποθέσεις κυβερνο-κατασκοπείας.

Σύμφωνα με πηγές της Υπηρεσίας, η επίθεση φαίνεται ότι ήταν «προγραμματισμένη και την έφεραν εις πέρας επαγγελματίες», οι οποίοι είχαν στοχοποιήσει κρατικούς οργανισμούς, επιστημονικές και αμυντικές εταιρείες καθώς και «κρίσιμης σημασίας υποδομές».

Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν ότι το κακόβουλο λογισμικό επέτρεπε στους χάκερς να ενεργοποιούν τις κάμερες και τα μικρόφωνα που είναι ενσωματωμένα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, να τραβούν screenshots και να καταγράφουν οτιδήποτε πληκτρολογούνταν στους υπολογιστές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ