ΚΟΣΜΟΣ

Συνελήφθη 20χρονη Ολλανδέζα που είχε ενταχθεί στον ISIS

Συνελήφθη 20χρονη Ολλανδέζα που είχε ενταχθεί στον ISIS
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Stringer

Εικοσάχρονη ολλανδέζα συνελήφθη με το που πάτησε το πόδι της στο αεροδρόμιο της Χάγης -προερχόμενη από τη Συρία με τα δύο παιδιά της- με κατηγορίες να την βαρύνουν για διασυνδέσεις με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Η νεαρή γυναίκα, η οποία σύμφωνα με ολλανδικά ΜΜΕ ονομάζεται Λάουρα Χάνσεν, είχε εγκαταλείψει την Ολλανδία πριν από περίπου έναν χρόνο μαζί με τον σύζυγό της. Τη συνέλαβαν στο αεροδρόμιο ως ύποπτη-σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση- για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 ως τη 12η Ιουλίου 2016».

Τα δυο παιδιά τέθηκαν υπ' ευθύνη των υπηρεσιών ανηλίκων, μέχρι να ξεκαθαρίσει εάν θα της απαγγελθούν ή όχι κατηγορίες.

Η ιστορία ξεκίνησε όταν μια γυναίκα με το ίδιο όνομα είχε εμφανιστεί τον περασμένο μήνα σε κουρδικό τηλεοπτικό δίκτυο και είχε πει ότι διέφυγε από τον ISIS. Όπως είχε υποστηρίξει, τότε, ο 27χρονος σύζυγός της τής είχε πει ότι θα πήγαιναν διακοπές τον περασμένο Σεπτέμβριο, ωστόσο δεν της είχε αποκαλύψει την τοποθεσία.

Η γυναίκα ανέφερε ότι την οδήγησε, παρά τη θέλησή της, στη Ράκα -προπύργιο του ΙΚ στη βόρεια Συρία. Έπειτα από μήνες, μεταφέρθηκε στη Μοσούλη -ορμητήριο των τζιχαντιστών στο βόρειο Ιράκ. Κατάφερε -όπως υπογράμμισε- να ξεφύγει με τη βοήθεια του πατέρα της, ενώ τα δύο παιδιά της είχαν τραυματιστεί σοβαρά στη διάρκεια βομβαρδισμού.

«Δεν ήθελα να πάω στη Συρία... Με ανάγκασε», υποστήριξε -μιλώντας σε σπασμένα αγγλικά στη συνέντευξή της- αναφερόμενη στον σύζυγό της. «Με έκλεισαν σε ένα σπίτι. Με φρουρούσαν συνεχώς άνδρες. Άνδρες με γενειάδες και τουφέκια. Προσπαθούσα συνεχώς να το σκάσω από αυτή την κόλαση που ζούσα», συνέχισε η ίδια.

Διπλωμάτες είχαν έλθει σε επαφή με τη Χάνσεν και την οικογένειά της όταν βρισκόταν στα εδάφη του Χαλιφάτου στο Ιράκ. Όπως αναφέρει στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ολλανδίας:

Το γενικό προξενείο μας στο Ερμπίλ βρισκόταν σε επαφή με τις τοπικές Αρχές συνεχώς και παρείχε βοήθεια για την επιστροφή της Λάουρας στην Ολλανδία.

Τουλάχιστον 250 Ολλανδοί -στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι μετανάστες δεύτερης γενιάς- έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για να ενταχθούν σε τζιχαντιστικές οργανώσεις στη Συρία και το Ιράκ. Μάλιστα, περίπου 40 εξ αυτών έχουν επιστρέψει ενώ 42 εικάζεται ότι έχουν σκοτωθεί στα πολεμικά μέτωπα της Συρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ