ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Οι Aρχές ερευνούν πιθανή εμπλοκή του Ισλαμικού Κράτους στη διακίνηση μεταναστών

Ιταλία: Οι Aρχές ερευνούν πιθανή εμπλοκή του Ισλαμικού Κράτους στη διακίνηση μεταναστών
REUTERS/ HANI AMARA

Έρευνα για την πιθανή εμπλοκή του Ισλαμικού κράτους στη διακίνηση δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο διεξάγουν οι ιταλικές αρχές.

«Από τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεση μας, βρίσκεται σε εξέλιξη μια έρευνα που επικεντρώνεται στο κατά πόσον μέλη του Ισλαμικού Κράτους κατέχουν καίριους ρόλους στον έλεγχο και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς την Ιταλία», τόνισε την Τετάρτη ο Ιταλός υπουργός Δικαιοσύνης Αντρέα Ορλάντο σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή.

«Οι κίνδυνοι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι υψηλοί», προσέθεσε ο Ορλάντο, λέγοντας ακόμα πως υπάρχει επίσης μια υποψία ότι οι τζιχαντιστές προσπαθούν να επηρεάσουν τις τοποθεσίες στην Ιταλία όπου θα εγκατασταθούν τελικώς οι μετανάστες. Τόνισε, ωστόσο, ότι οι λεπτομέρειες της σχετικής έρευνας είναι απόρρητες.

Καθημερινά, εκατοντάδες άνθρωποι καταφθάνουν στην Ιταλία προερχόμενοι κυρίως από τη Λιβύη, οι οποίοι πέφτουν θύματα εγκληματικών οργανώσεων που εκμεταλλεύονται το χάος που επικρατεί στη χώρα.

Σημειώνεται ότι και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει πως τζιχαντιστικές οργανώσεις στέλνουν μέλη τους στην Ευρώπη ανάμεσα στους μετανάστες.

Συνολικά 4.027 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους παγκοσμίως φέτος, τα τρία τέταρτα εξ αυτών στην Μεσόγειο, ανέφερε χθες ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Ο αριθμός αυτός συνιστά αύξηση σε ποσοστό 35% στον αριθμό νεκρών παγκοσμίως σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα των επτά μηνών του 2015.

Περισσότεροι από 257.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν εισέλθει στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας θαλάσσιες διαδρομές αυτό το χρόνο, πρόσθεσε ο ΔΟΜ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ