ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν θέλει να εξαφανίσει όλες τις επιχειρήσεις του Γκιουλέν στην Τουρκία

Ο Ερντογάν θέλει να εξαφανίσει όλες τις επιχειρήσεις του Γκιουλέν στην Τουρκία
Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι διατεθειμένος να αποκόψει τα έσοδα όλων των επιχειρήσεων που συνδέονται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, χαρακτηρίζοντάς τες ως «εστίες τρομοκρατίας».

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί τον ιεροκήρυκα ότι χρησιμοποιεί το εκτεταμένο του δίκτυο, το οποίο περιλαμβάνει: σχολεία, φιλανθρωπικές οργανώσεις και επιχειρήσεις -τα οποία εδρεύουν στην Τουρκία- προκειμένου να εισχωρήσει σε κρατικούς θεσμούς και να φτιάξει μια «παράλληλη δομή» με σκοπό να αναλάβει τα ηνία της χώρας. Δεν είναι διατεθειμένος να δείξει έλεος σε ό,τι συνδέεται με τον Γκιουλέν, όπως δήλωσε σε ομιλία του από το προεδρικό μέγαρο.

Περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι που εργάζονται στον στρατό, στο δικαστικό σώμα, στη δημόσια υπηρεσία και την εκπαίδευση έχουν συλληφθεί, έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή έχουν τεθεί υπό έρευνα για διασυνδέσεις με το κίνημα «Χιζμέτ» του Γκιουλέν -το οποίο κατηγορεί η κυβέρνηση- μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

«Δεν έχουν καμία σχέση με θρησκευτική κοινότητα, είναι μια κανονική τρομοκρατική οργάνωση... Ο καρκίνος είναι διαφορετικός, αυτός ο ιός έχει επεκταθεί παντού», ανέφερε ο Ερντογάν σε ομιλία του ενώπιον των επικεφαλής των επιμελητηρίων και των χρηματιστηρίων.

«Στον κόσμο των επιχειρήσεων, εκεί είναι ισχυρότεροι. Θα αποκόψουμε όλες τις επιχειρηματικές διασυνδέσεις, όλα τα έσοδα των επιχειρήσεων που συνδέονται με τον Γκιουλέν. Δεν πρόκειται να δείξουμε κανένα έλεος», είπε, χαρακτηρίζοντας τις συλλήψεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα μόνο "κορυφή του παγόβουνου".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ