ΚΟΣΜΟΣ

Άσυλο στις ΗΠΑ ζήτησε Τούρκος αξιωματικός αποσπασμένος στο ΝΑΤΟ

Άσυλο στις ΗΠΑ ζήτησε Τούρκος αξιωματικός αποσπασμένος στο ΝΑΤΟ
Σχεδόν ένα μήνα μετά το αποτυχημένη πραξικόπημα, Τούρκος αξιωματικός ζητά άσυλο στις ΗΠΑ (φωτογραφία αρχείου) REUTERS/Alkis Konstantinidis

Μεγαλύτερη ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας ενδέχεται να δημιουργήσει το αίτημα για άσυλο Τούρκου αξιωματικού, που βρισκόταν σε αποστολή του ΝΑΤΟ, όταν ανακλήθηκε από την τουρκική κυβέρνηση μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα τον περασμένο μήνα.

Η αίτηση ασύλου αποτελεί την πρώτη γνωστή περίπτωση Τούρκου αξιωματικού στις ΗΠΑ, όπως δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters, μετά τις εκκαθαρίσεις που συνεχίζει στο στρατό η Τουρκία, αφού μερίδα των ενόπλων δυνάμεων προσπάθησαν να ανατρέψουν τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία ήδη απαιτεί από την Ουάσιγκτον την έκδοση του Τούρκου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει στην πολιτεία της Πενσυλβάνια και ο οποίος, όπως ισχυρίζεται ο Ερντογάν, είναι υπεύθυνος για το πραξικόπημα.

Οι δύο αξιωματούχοι, που μίλησαν στο Reuters υπό το καθεστώς ανωνυμίας, είπαν ότι ο Τούρκος αξιωματικός, -χωρίς να αναφέρουν όνομα ή βαθμό-εργάζεται στα γραφεία της Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ στο Νόρφολκ, στην πολιτείας Βιρτζίνια.

Ωστόσο, ένας αξιωματούχος όμως στην τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον είπε ότι ο Τούρκος υποναύαρχος Μουσταφά Ουγκουρλού δεν είχε εμφανιστεί στις αρχές όταν η Τουρκία εξέδωσε στερητική της ελευθερίας ποινή εναντίον του τον περασμένο μήνα.

«Στις 22 Ιουλίου, εκείνη τη μέρα άφησε τα διακριτικά του και την ταυτότητά του στη βάση, και μετά από αυτό κανένας δεν έχει ακούσει κάτι από αυτόν», είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος επίσης κράτησε την ανωνυμία του. Πρόσθεσε ότι δεν έχει γνώση καμίας αίτησης ασύλου, ενώ είπε ότι και άλλοι δύο αξιωματικοί, αλλά χαμηλόβαθμοι, έχουν ανακληθεί στην Τουρκία από τις ΗΠΑ. «Δεν υπάρχει όμως για αυτούς ποινή στερητική της ελευθερίας», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «ένας από αυτούς έχει επιστρέψει, και ο άλλος θα πάει σύντομα».

Τον Απρίλιο, σε ανάρτηση στον ιστότοπο του ΝΑΤΟ, ο Ουγκουρλού περιγράφηκε ως βοηθός γενικού επιτελείου της Διοίκησης στο Νόρφολκ στους τομείς χειρισμού και ελέγχου, ικανότητας ανάπτυξης και βιωσιμότητας.

Οι διωγμοί στον στρατό της Τουρκίας, η οποία έχει την δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στο ΝΑΤΟ και η οποία ελπίζει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν καταλήξει στην αποπομπή χιλιάδων στρατιωτών, που περιλαμβάνουν και περίπου 40% των Τούρκων στρατηγών.

Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στο Νόρφολκ είπε ότι στην αποστολή έχουν αποσπαστεί 26 Τούρκοι στρατιωτικοί, και επαίνεσε την προσφορά της Τουρκίας, καθώς και την φιλοξενία των ΗΠΑ και των συμμάχων της στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ, σημαντική βάση για την μάχη εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ.

«Θέλουμε να δηλώσουμε ότι η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, η οποία συνεχίζει να προσφέρει σημαντικά στη μάχη εναντίον του (Ισλαμικού Κράτους)», είπε η αμερικανίδα πλωτάρχης Κάρεν Άιφερτ, αρνούμενη να κάνει οποιαδήποτε δήλωση για αίτηση ασύλου.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες μετανάστευσης είπαν ότι δεν μπορούν να συζητήσουν για μεμονωμένες περιπτώσεις, ούτε να επιβεβαιώσουν αν κάποιος έχει κάνει αίτηση για συγκεκριμένο μεταναστευτικό καθεστώς, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να κάνει δήλωση. Οι στρατοί των ΗΠΑ και της Τουρκίας έχουν μακροχρόνια στενές σχέσεις, πέρα από το ΝΑΤΟ.

Ένας αξιωματικός άμυνας, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, υπολόγισε ότι υπάρχουν περίπου 160 αξιωματικοί της Τουρκίας σε απόσπαση στις ΗΠΑ, αριθμός που περιλαμβάνει τους στρατιωτικούς στο Νόρφολκ και άλλους σε αμερικανικά στρατιωτικά ιδρύματα.

Άλλος αξιωματικός, ο πλωτάρχης Πάτρικ Έβανς, είπε ότι έως και τις 9 Αυγούστου, 123 στρατιωτικοί από την Τουρκία συμμετείχαν στο αμερικανικό πρόγραμμα "Διεθνής Στρατιωτική Επιμόρφωση και Εκπαίδευση» στη χώρα. Όταν ερωτήθηκε πόσοι από αυτούς έχουν ανακληθεί στην Τουρκία, ο Έβανς είπε, «Είμαστε ενήμεροι ότι ένας φοιτητής του Πολεμικού Κολλεγίου του Στρατού έχει λάβει ειδοποίηση ανάκλησης για να επιστρέψει στη Τουρκία», αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες. Το Κολέγιο βρίσκεται στο Καρλάιλ της Πενσυλβάνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ