ΚΟΣΜΟΣ

Πελόζι: Οι Ρώσοι πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις στο Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ

Πελόζι: Οι Ρώσοι πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις στο Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ
REUTERS/Joshua Roberts

Η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι υποστήριξε ότι η πρόσφατη κυβερνοεπίθεση σε βάρος πολιτικών του κόμματος ήταν «ευρεία» και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βρίσκεται πίσω από αυτή την ενέργεια.

«Είναι οι Ρώσοι» είπε χαρακτηριστικά η Πελόζι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αναφερόμενη στην επίθεση εναντίον των ηλεκτρονικών υπολογιστών της Επιτροπής για την προεκλογική Εκστρατεία υποψηφίων του Δημοκρατικού Κόμματος για το Κογκρέσο (DCCC).

Χαρακτήρισε μάλιστα την επίθεση αυτή «ηλεκτρονικό Γουότεργκεϊτ», παρομοιάζοντάς την με τη διάρρηξη, το 1972, στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος που οδήγησε στην παραίτηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον. «Πρόκειται για μια εισβολή», είπε.

Σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα New York Times ανέφερε ότι η κυβερνοεπίθεση σε βάρος των Δημοκρατικών ήταν μεγαλύτερη απ' όσο πίστευαν μέχρι τώρα οι αρχές, αφού μπήκαν στο στόχαστρο περισσότερα από 100 στελέχη και οργανώσεις του κόμματος. Μεταξύ των "θυμάτων" ήταν η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατών (DNC) και η ίδια η υποψήφια του κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ, η Χίλαρι Κλίντον. Όταν ρωτήθηκε αν ήταν και η ίδια στο στόχαστρο, η Πελόζι απάντησε ότι δεν γνωρίζει.

«Αποτιμούμε τη ζημιά», πρόσθεσε.

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει κατηγορήσει δημοσίως τη Ρωσία για την επίθεση, όμως οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι οι δράστες καθοδηγούνταν από την GRU, τη ρωσική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών και την FSB, τη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας. Η Χίλαρι Κλίντον έχει επίσης επιρρίψει ευθύνες στη Μόσχα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ