ΚΟΣΜΟΣ

Παιχνίδια με τη φωτιά στην Κριμαία

Παιχνίδια με τη φωτιά στην Κριμαία
REUTERS/Stringer

Ρωσικά και ουκρανικά στρατεύματα κινούνται  στη σκακιέρα της Κριμαίας σε «παιχνίδια πολέμου» που ετοιμάζουν οι δύο πλευρές, με τον μεν Πέτρο Ποροσένκο να θέτει σε ύψιστη ετοιμότητα τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και τον δε Βλαντιμίρ Πούτιν να τον κατηγορεί ότι προσπαθεί να προκαλέσει σύρραξη στην περιοχή.

Την ώρα που το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό ετοιμάζεται για ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, ο Ρώσος πρόεδρος συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη του συμβουλίου ασφαλείας, και - χρησιμοποιώντας την πιο ακραία ρητορική του κατά του Κιέβου- δεσμεύτηκε να πάρει μέτρα κατά της Ουκρανίας, την οποία κατηγορεί ότι έστειλε σαμποτέρ για να κάνουν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κριμαία.

Οι Ουκρανοί από την πλευρά τους αντικρούουν αυτές τις κατηγορίες, σημειώνοντας ότι πρόκειται απλώς για ένα πρόσχημα της Ρωσίας για να κλιμακώσει τις εχθροπραξίες στην περιοχή.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, με τους κορυφαίους αξιωματικούς του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών, και ανέλυσαν όλα τα σενάρια για τη λήψη «αντιτρομοκρατικών μέτρων», για την ενίσχυση της ασφάλειας κατά μήκος των χερσαίων, θαλάσσιων κι εναέριων συνόρων με την Κριμαία.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, ο Πέτρο Ποροσένκο διέταξε όλες τις στρατιωτικές μονάδες κοντά στην Κριμαία να αυξήσουν στο ανώτατο επίπεδο την ετοιμότητά τους για μάχη, μετά τους ρωσικούς ισχυρισμούς για ουκρανική έφοδο στην Κριμαία, ενώ εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου στρατού της Ουκρανίας δήλωσε στο Reuters πως η Ουκρανία πραγματοποιεί από χθες προγραμματισμένα στρατιωτικά γυμνάσια στη νότια Ουκρανία.

Βλέποντας την ένταση να κλιμακώνεται επικίνδυνα στην περιοχή, οι ΗΠΑ συνέστησαν, τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Ρωσία να χαμηλώσουν τους τόνους και να εγκαταλείψουν την ακραία ρητορική, ενώ το θέμα απασχόλησε και την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο πρέσβης της Ουκρανίας στα Ηνωμένα Έθνη, προειδοποίησε ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 40.000 στρατιώτες στην μεθόριο, γεγονός που δείχνει «πολύ κακές προθέσεις».

Την νέα ένταση φαίνεται ότι πυροδοτούν οι θάνατοι ενός ρώσου στρατιώτη κι ενός υπαλλήλου της υπηρεσίας ασφάλειας FSB σε συγκρούσεις στα σύνορα της Κριμαίας με την Ουκρανία, με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικων να διαμηνύει ότι θα υπάρξουν συνέπειες.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η ρωσική διπλωματία υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες «αποσταθεροποίησης» της Κριμαίας είναι «καταδικασμένες σε αποτυχία», ότι «θα εγγυηθούμε αναμφίβολα τη σταθερότητα και την ασφάλεια» στην Κριμαία, ενώ «προειδοποίησε το Κίεβο και τους πάτρωνές του» ότι «η ζημιά που προκαλούν στη Ρωσία, οι απώλειες ρωσικών στρατευμάτων, δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες».

Το ρωσικό ΥΠΕΞ κάλεσε εκ νέου τη Δύση να ασκήσει πίεση στην Ουκρανία ώστε να μην κάνει περαιτέρω επικίνδυνα βήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ