ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: 57.000 στρέμματα γης κάηκαν μέσα σε μόλις πέντε ημέρες

Ισπανία: 57.000 στρέμματα γης κάηκαν μέσα σε μόλις πέντε ημέρες
REUTERS / BORJA SUAREZ

Περίπου δεκαπέντε δασικές πυρκαγιές στο βορειοδυτικό κομμάτι της χώρας μάχονταν να κατασβέσουν την Παρασκευή Ισπανοί πυροσβέστες ώστε να μην συνεχίσουν οι φλόγες το καταστροφικό τους έργο. Ήδη, μέσα σε μόλις πέντε ημέρες πρόλαβαν να κάψουν 57.000 στρέμματα γης.

Οι δασικές πυρκαγιές πολλαπλασιάστηκαν με ανησυχητικό τρόπο μέσα σε μερικές ημέρες στη Γαλικία, περιοχή η οποία βρίσκεται στις ακτές του Ατλαντικού, και υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι οφείλονται σε εμπρησμό.

«Δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε μέχρι η αστυνομία να καθορίσει τα αίτια, αλλά το σίγουρο είναι πως τις τελευταίες ημέρες, διάφοροι εμπρηστικοί μηχανισμοί ανακαλύφθηκαν επιτόπου», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή της περιφερειακής διοίκησης, αναφέροντας για παράδειγμα πως «πέντε εστίες εμφανίστηκαν, η μία μετά την άλλη, στην κοινότητα Άρμπο (στην επαρχία Ποντεβέντρα) όπου κάηκαν περισσότερα από 15.000 στρέμματα».

spain2

Όπως γράφει το ΑΠΕ, πέντε από τις δεκαπέντε πυρκαγιές που έχουν καταγραφεί μαίνονταν ακόμη σήμερα το πρωί, με τις τρεις από αυτές να απειλούν κατοικίες. Οι πυροσβέστες κατάφεραν να «σταθεροποιήσουν» ή να «ελέγξουν» άλλες δέκα, οι οποίες όμως δεν έχουν ακόμη κατασβεστεί, σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση.

Η συνομοσπονδία Confemadera Galicia των επιχειρήσεων ξυλείας της Γαλικίας ζήτησε σήμερα με ανακοίνωσή της "μηδενική ανοχή προς τους εμπρηστές" και την επιβολή "παραδειγματικών ποινών" σε βάρος τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ