ΚΟΣΜΟΣ

Ένταση στην Κριμαία - Τύμπανα πολέμου ή επίδειξη ισχύος;

Ένταση στην Κριμαία - Τύμπανα πολέμου ή επίδειξη ισχύος;

Η προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας είναι στραμμένη τα τελευταία 24ωρα στη χερσόνησο της Κριμαίας, όπου για μια ακόμα φορά Ρώσοι και Ουκρανοί είναι έτοιμοι να συγκρουστούν.

Από την μια πλευρά της μεθορίου ουκρανικά άρματα και μονάδες του πεζικού βρίσκονται – υπό το πρόσχημα στρατιωτικής άσκησης – σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως ο ίδιος ο Πέτρο Ποροσένκο, Πρόεδρος της Ουκρανίας, ζήτησε από τις ένοπλες δυνάμεις τους να βρίσκονται σε ετοιμότητα μάχης.

Την ίδια ώρα η Μόσχα ενισχύει την ήδη ισχυρή στρατιωτική της παρουσία στη χερσόνησο, που έχει προσαρτήσει από το 2014, και στέλνει ακόμα και το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S400.

Σύμφωνα με τον Κρεμλίνο και τον ίδιο τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, η αποστολή νέων στρατιωτικών δυνάμεων έχει να κάνει με την παρουσία Ουκρανών σαμποτέρ στην κριμαϊκή μεθόριο, όπου και έγινε θερμό επεισόδιο με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας Ρώσος στρατιώτης να χάσει τη ζωή του.

Παράλληλα η ρωσική ομοσπονδία επιχειρεί και μια επίδειξη δύναμης βγάζοντας για ακόμα μια φορά στα ανοιχτά τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

Διπλωματικές προσπάθειες

Στο διπλωματικό επίπεδο πληθαίνουν οι εκκλήσεις από όλες τις πλευρές για ψυχραιμία καθώς έστω και μια ολιγόλεπτη σύρραξη μεταξύ των δύο κρατών θα είχε τραγικές συνέπειες τόσο σε ανθρώπινες ζωές, όσο και στην παγκόσμια οικονομία.

Οι πάντες απεύχονται το τραγικό λάθος που μπορεί να βάλει φωτιά στην ευαίσθητη αυτή χερσόνησο και για αυτό τον λόγο το State Department έσπευσε να καλέσει και τις δύο πλευρές, αλλά κυρίως τη Ρωσία να σταματήσουν τις επιθετικές ενέργειες και να επικρατήσει η λογική και η ψυχραιμία.

Η απάντηση του Πούτιν πάντως δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ήπια καθώς κάλεσε άμεσα τόσο τις ΗΠΑ όσο και την ΕΕ να «νουθετήσουν» το Κίεβο ώστε να μην προκαλεί τη μήνη της Μόσχας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ