ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία - Π. Βαλασόπουλος: Σχέδιο Πολιτικής υπερ...Προστασίας ή κάτι περιμένουν;

Γερμανία - Π. Βαλασόπουλος: Σχέδιο Πολιτικής υπερ...Προστασίας ή κάτι περιμένουν;
REUTERS/ HANNIBAL HANSCHKE

Πολλές ανησυχίες στη Γερμανία δημιουργεί το καινούριο σχέδιο πολιτικής προστασίας στο οποίο προχωρά η γερμανική κυβέρνηση, η οποία από την Τετάρτη πιθανότατα θα συνιστά στους πολίτες να έχουν τα απαραίτητα εφόδια επιβίωσης σε περίπτωση σοβαρών καταστροφών, κάποιας επίθεσης ή πολεμικής αντιπαράθεσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας FAZ, η κυβέρνηση συνιστά στους πολίτες να έχουν στα σπίτια τους πάντα τρόφιμα για τουλάχιστον δέκα ημέρες, νερό πόσιμο για τουλάχιστον πέντε με έξι μέρες και μετρητά.

Όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος Παντελής Βαλασόπουλος, το ίδιο σχέδιο πολιτικής προστασίας σύμφωνα με τη Bild προβλέπει ότι και το κράτος θα προβεί σε ανάλογες ενέργειες. Για παράδειγμα σε 90 σημεία της χώρας θα υπάρχουν αποθήκες καυσίμων ενώ θα ανανεώσει και τα ιατρικά εφόδιά της.

Στο παρασκήνιο στο Βερολίνο πολλοί λένε ότι η κυβέρνηση προκειμένου να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια έχει κάποια πληροφορία ότι επίκειται στη Γερμανία ένα πολύ σοβαρό τρομοκρατικό χτύπημα.

Επιπλέον, τα κόμματα της αντιπολίτευσης λένε ότι η γερμανική κυβέρνηση αδικαιολόγητα αυτή τη στιγμή δημιουργεί κλίμα πανικού στους πολίτες.

Ο γερμανός εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, ωστόσο, σημείωσε ότι δεν πρόκειται για μια έκτακτη ανάγκη η οποία έχει παρουσιαστεί τώρα, αλλά θέλουν -όπως λένε- να ανανεώσουν αυτό το σχέδιο πολιτικής προστασίας, το οποίο δεν έχει ανανεωθεί από το 1989 –μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ