ΚΟΣΜΟΣ

Ίδια ώρα, ίδια διάρκεια, ίδια ένταση με την καταστροφή του 2009

Ίδια ώρα, ίδια διάρκεια, ίδια ένταση με την καταστροφή του 2009

Λ’ Άκουιλα, 6 Απριλίου 2009, ώρα: 03.32Αματρίτσε, 24 Αυγούστου 2016, ώρα 03.36.

Δύο δραματικές ώρες για την Ιταλία. Και οι δύο σταματούν το μυαλό των Ιταλών σε μια συγκεκριμένη στιγμή: στη δόνηση που γκρεμίζει σπίτια, που ρημάζει ζωές, που σταματά τα ρολόγια μες στη νύχτα.

Δύο διαφορετικές περιοχές, μα τόσο κοντά η μία στην άλλη, μόλις 52 χιλιόμετρα, κι ανάμεσά τους τα Απέννινα όρη με τα φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής που την καθιστούν σεισμογενή ζώνη.

Στη Λ’ Άκουιλα, την ώρα του σεισμού της Τετάρτης 24 Αυγούστου, ξύπνησαν οι εφιαλτικές μνήμες του 2009. Ο σεισμός τότε ήταν μεγέθους 6,3 ρίχτερ, οι νεκροί έφτασαν τους 309, 1.600 οι τραυματίες και περίπου 80.000 οι σεισμόπληκτοι. Στο Αματρίτσε, ο σεισμός έγινε σχεδόν την ίδια ώρα – μόλις με 4’ διαφορά -, είχε περίπου την ίδια ένταση και την ίδια διάρκεια. Μοναδική διαφορά ότι το επίκεντρο του σημερινού σεισμού σημειώθηκε σε βάθος μόλις 4 χλμ., σε αντίθεση με εκείνο των 8,8 χλμ. που κατέστρεψε τη Λ’ Άκουιλα και τις γύρω κατοικημένες περιοχές.

Και η ειρωνεία της τύχης τότε, ανέδειξε, μεταξύ των πολλών άλλων, ακόμα ένα δράμα: η Μαρτίνα Τούρκο, μια νεαρή Ιταλίδα που είχε γλιτώσει από τον σεισμό της Λ’ Άκουιλα, της πόλης της, το 2009, τα κατάφερε και αυτήν τη φορά, μόνο που έχασε τη 18 μηνών κόρη της στα συντρίμμια του σπιτιού όπου παραθέριζε η οικογένεια, 23 χλμ. πιο μακριά από το Αματρίτσε, στην περιοχή Αρκουάτα ντελ Τρόντο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ