ΚΟΣΜΟΣ

Δεύτερο φράχτη στα σύνορά της στήνει η Ουγγαρία

Δεύτερο φράχτη στα σύνορά της στήνει η Ουγγαρία
Ο φράχτης που στήθηκε... πρόχειρα πέρυσι, ενισχύεται για να αποτρέψει μετανάστες από το να μπουν στην Ουγγαρία (φωτογραφία αρχείου) EPA/MTI/ZOLTAN MATHE

Ακόμα ένα φράγμα υψώνει η Ουγγαρία στα νότια σύνορά της με τη Σερβία, σε μια προσπάθεια να κρατήσει μακριά από τα εδάφη της πρόσφυγες,  όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Ορμπάν.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο την Παρασκευή, ο Ούγγρος πρωθυπουργός σημείωσε πως ο νέος συνοριακός φράκτης θα φτιαχτεί κατά μήκος του ήδη υπάρχοντος φράγματος, το οποίο θα ισχυροποιηθεί και θα κρατήσει μακριά τους μετανάστες που θα θελήσουν να περάσουν τα σύνορα, σε περίπτωση που αλλάξει η στάση της Τουρκίας στο προσφυγικό.

«Είναι σε εξέλιξη ο τεχνικός σχεδιασμός για την ανέγερση ενός πιο ισχυρού αμυντικού συστήματος, δίπλα σε αυτό που φτιάχτηκε πέρυσι βιαστικά», είπε ο Βίκτορ Ορμπάν.

Η Ουγγαρία πρέπει να προετοιμαστεί για την πιθανότητα να καταρρεύσει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τον περιορισμό των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη μέσω των Βαλκανίων, σημείωσε ο Ορμπάν και πρόσθεσε πως «αν δεν τους αποτρέψουμε με ωραία λόγια, τότε θα αναγκαστούμε να τους σταματήσουμε με βία».

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι θα ισχυροποιηθεί και η παρουσία της αστυνομίας από 44.000 σε 47.000 άνδρες, εκ των οποίων οι 3.000 θα βρίσκονται μόνιμα στα νότια σύνορα.

Στα νότια σύνορα της Ουγγαρίας, με τη Σερβία και την Κροατία, στήθηκε πέρυσι ένας φράχτης με σκοπό να μειώσει τις προσφυγικές ροές που περνούσαν από τη χώρα στο ταξίδι τους προς στη βόρεια Ευρώπη από τα Βαλκάνια. Αν και οι ροές μειώθηκαν σημαντικά, ένας μικρός αριθμός μεταναστών εξακολουθεί να φτάνει στη μεθόριο της Ουγγαρίας με τη Σερβία.

Πέρυσι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες χρησιμοποίησαν τη Βαλκανική οδό για να μετακινηθούν προς τη βόρεια Ευρώπη, ροή που περιορίστηκε, αλλά παρέμεινε σταθερή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ